Hlavní obsah

Procházka vydláždil MMA cestu na výsluní. Porazí jednou i olympijské vítěze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před lety se mezi olympijskými vítězi a zlatými medailisty při galavečeru Sportovce roku nesměle rozkoukával sportovní lezec Adam Ondra. Při středečním vyhlášení v hotelu Hilton si své poprvé odbyl bojovník MMA Jiří Procházka. Letošní šampion polotěžké váhy v prestižní organizaci UFC při premiéře uzavřel první desítku.

Chce to teď hodně trpělivosti, říká o rekonvalescenci Jiří Procházka. Ale v o to větší parádě přijdu zpět! Video: Sport.cz

 
Článek

„Je to úžasné, vážím si toho a je mi ctí," líčil Procházka během slavnostního večera, jemuž kralovala zlatá snowboardistka Ester Ledecká. Jak se cítil ve vybrané společnosti? „Cením si sportovního ducha všech ostatních disciplín. Osobně ale znám díky Brnu jen Adama Ondru," poznamenal s úsměvem.

Zástupce MMA se umístil v první desítce pořadí tradiční ankety historicky vůbec poprvé. Přitom například kanadská legenda UFC Georges St-Pierre na sklonku předminulé dekády ovládla anketu ve své zemi třikrát za sebou a porazila i hvězdného Sidneyho Crosbyho. „Mám ty nejvyšší mety, ale to musí uznat ti, kdo to hodnotí. Na to je u nás o MMA ale bohužel stále malé povědomí," mrzí Procházku. „Já budu stále připomínat krásu MMA. Protože to není jen krev a pot, ale sakra krev a pot. V žádném jiném sportu nenajdete střet dvou bytostí na tak čisté úrovni," líčil.

Český bijec se měl po senzačním červnovém triumfu nad Gloverem Teixierou v Singapuru brazilskému bojovníkovi postavit zkraje prosince při obhajobě v Las Vegas. Během přípravy ve Spojených státech si ale při tréninku nešťastně poranil rameno, musel na operaci a titulového pásu se vzdal.

Zápasník MMA Jiří Procházka obsadil v anketě Sportovec roku 10. místoVideo: Sport.cz

V jaké fázi rehabilitace se nachází? „Musím to ještě nechávat v klidu, ale od ledna naplno šlápnu do rehabilitace. Pravděpodobně odjedu do Států, kde dostanu díky UFC možnost využívat nejšpičkovější prostředky. Toho si moc vážím. Chci být v co nejkratší době zpět v plné síle a vzít si to, co mi právem patří. A věřím, že to bude mít u nás doma patřičný ohlas, aby náš sport mohl být ještě více oceněn," vzkázal soupeřům i hlasujícím v anketě.

Prvotní šok ze zrušeného zápasu už přemýšlivý borec vstřebal a situaci vnímá s pohledem sobě vlastním. „Když vám život dává citrony, tak dělejte citronádu. Nic víc, nic míň, Je to o přístupu. Buď se na to můžete dívat jako na katastrofu, nebo na příležitost. Mně to dalo příležitost si přes Vánoce hezky odpočinout a popřemýšlet o dalším cíli, který jsem si stanovil. Věděl jsem, že k mé další metě vede těžká cesta. A tohle zranění a čas beru jako stěžejní pro to, co bude nadcházet," poznamenal bez dalších podrobností.

Vítězkou ankety Sportovec roku se stala největší favoritka Ester LedeckáVideo: Sport.cz

Ač je milovníkem východních tradic, vánoční svátky si Procházka užije v tradičním českém duchu. „Nikdy jsem neměl extra omezení ve stravě, mám rychlý metabolismus. Na cestě bojovníka se ale stravujete většinou tak, aby to prospívalo vašemu tělu. To ale samozřejmě neznamená, že si nedám rybu, salát, vánočku a tyhle dobroty. A těším se na pohádky. Mám rád Shreka, nebo Obušku z pytle ven, abych se držel tématu," dodal se smíchem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.