Pütz Vémolovi zavaří. A atmosféra v Rondu? Bude lepší než na hokeji, těší se navrátilec Jay Jay

06.09.2022

Autor: Ondřej Huml

Elegán Jan Gottvald.

Elegán Jan Gottvald.FOTO: se souhlasem Jana Gottvalda


Po třech letech se vrací zpět do akce! A to doma v Brně, kde ho už 17. září čeká brazilský bombarďák Edilson Franca. V téhle řežbě budou létat granáty, všichni si přejí, aby ten vítězný zasadil Jay Jay! Tedy populární bijec Jan Gottvald, bývalý šampion hned dvou prestižních organizací. V rozhovoru pro kaocko.cz promluvil o dlouhé pauze, misi v armádě i střetu Terminátorů. 


Jak se těšíte na comeback po tak dlouhé době?
Těším se moc, tři roky jsou přece jen tři roky. Řešil jsem nějaké věci v osobním životě, do toho kupoval a rekonstruoval byt. Zkrátka jsem měl hlavu všude možně, jen ne v tréninkovém procesu. Nějakým způsobem jsem se ale samozřejmě udržoval dál a teď jsem připraven do toho zas naskočit. 

Chcete mluvit o tom, jaké trable jste řešil?
Nic zajímavého. Nešťastné lásky a tak (směje se).

Navíc jste před dvěma lety vstoupil do armády. Jak se vám tam líbí?
Je to jako všude. Někdy jsou dny lepší, někdy horší. Máme tam však skvělou partu, která táhne za jeden provaz. Mí parťáci mi vycházejí ve všem vstříc, rozhodně si nemám na co stěžovat. Jsem tam spokojený.


Půjde ale vaši práci skloubit s MMA? 
Určitě jo. Mám dobré místo, jsem u strážní čety, která hlídá muniční sklad. Času na trénink mám tak naštěstí dost. Takhle je to pro mě ideální stav. 

Musel jste už při službě řešit i nějakou dost nebezpečnou situaci? 
Díky bohu ne. Ještě nikoho nenapadlo to tam jít vykrást. Věřím, že ani nenapadne (s úsměvem).

A bylo od začátku jasné, že v ten správný čas se vrátíte zpět do klece? Nebo vážně hrozila konečná?
V jednu dobu jsem byl na vážkách. MMA mi už nedávalo to, co jsem od něj očekával. Na druhou stranu, je mi 28 let. Věděl jsem, že když úplně skončím, jednou toho budu hodně litovat. Navíc mi ten sport už začal dost chybět. Chtěl bych v něm ještě něco dokázat. 

Bylo ve hře, že byste se představil i na nějakém dřívějším turnaji než teď v Brně?
Můj návrat jsme řešili už několikrát předtím. Jenže nastaly machinace se soupeři, pak zase drobná zranění. Zkrátka z toho vždycky sešlo. 

Tak snad to vyjde teď! Navíc u vás doma v Brně, kde otevřete celý galavečer. Jaké přijetí očekáváte? 
Doufám, že mi fanoušci vytvoří pořádný kotel. Když jsem zápasil v Boby Centru, pokaždé tam byla fakt skvělá atmosféra. Když to v Rondu bude podobné, tak budu moc spokojený. Pevně věřím, že nás čeká fantastický večer. 


Pokud v Rondu zavládne podobná atmosféra jako na hokeji, tak byste se jistě nezlobil…
Já čekám, že bude ještě lepší!

Kolik kamarádů vás přijde do haly podpořit? 
Počítám, že tak kolem padesáti. Mají to tam všichni blízko a prý se už hodně těší na to, až mě uvidí znovu zápasit. 

Vaším soupeřem bude Brazilec Franca, jehož duely končí často dost brzy. Zkrátka ten pravý ranař do přestřelky…
S tím problém určitě nemám. Je to tvrďák, co jsem ale koukal, postoj ani zem nemá úplně stoprocentní. Podle mě je to adekvátní soupeř na to, že se vracím po třech letech. Věřím tomu, že si ho dokážu pohlídat. Precizní prací si chci dojít pro vítězství.

Padne KO v prvním kole?
Půjdu mu naproti, radši ale nechci nic slibovat. Nechám to vyplynout ze situace. 

Je něco, z čeho máte při návratu po třech letech obavy?
Nějací strašáci tam byli. Ale čím víc zkušeností máte, tím lépe se dá s nimi pracovat. Lehce nervózní jsem byl před zápasy asi vždycky, tak to ovšem mají i ostatní. Jsem v pohodě. Na ten zápas se moc těším a chci si ho hlavně pořádně užít.

V přípravě zatím probíhá vše dle plánu?
Vesměs ano, žádné komplikace nejsou. Aspoň ne takové, jež by měly ovlivnit můj výkon. Na zápas budu připraven v té nejlepší možné formě. 

Když jste bojoval naposledy, byla z toho epická válka s Frankensteinem Henriquem da Silvou. Byl jste hodně blízko k tomu ho ukončit, nakonec ale dostal on vás… 
Dodnes mě to štve. Vlastně vždycky, když už jsem byl hodně blízko k naprosté špičce, mi to o fous uteklo. Jak právě tehdy s Frankensteinem, tak i při mé titulové obhajobě v GMC se Stephanem Pützem. Přitom to první kolo se Silvou šlo celou dobu za mnou. I on sám říkal, že už začínal být vyčerpaný, že druhou pětiminutovku by fyzicky nezvládl. Jenže jsem se nechal zbytečně vybláznit, zkrátka jsem ucítil krev. On to ale přežil a pak mě sám ukončil. Bohužel i tohle se stává. 

Tak pojďme k něčemu veselejšímu, byl jste šampionem Fusion i GMC. Jak se na to vzpomíná? 
Samozřejmě krásně. Do titulového zápasu v Německu jsem šel jako náhradník, mým soupeřem byl domácí fighter Marco Knoebel. Vyhrát na jeho půdě, navíc ještě zápas o pás, to byl prostě strašně fajn pocit. Moc fanoušků jsem tam sice neměl, i tak jsem si to ale hodně užil. 

Následoval zápas s Pützem, jenž od té doby ušel daleký kus cesty. Má podle vás na to, aby ve válce Terminátorů porazil Karlose Vémolu? 
Pokud má někdo z Oktagonu šanci ho zaskočit, je to právě Stephan. Myslím, že zrovna u něj by Karlos tím svým stylem mohl narazit. Pütz je totiž hodně silný, spoustu zápasů vyhrál díky skvělé fyzičce. Ten souboj by byl každopádně hodně zajímavý. Hodit by ho Karlos dokázal, dřív nebo později by však Stephan vstal. Kdo z nich by nakonec vyhrál, si odhadovat netroufám. Podle mě by ale Pütz Vémolovi dost zavařil.

A jak vidíte brněnský titulový souboj Patrika Kincla s Alexem Lohorém?
Tady tipuji výhru Patrika. Myslím si, že Lohorému dá na zemi šikanu, že to bude dost podobné tomu, jako když šel Alex s Karlosem. A stejně to i skončí. 



Další články v kategorii

Eden se otřese v základech, navyšte ochranku. Vyhecovaná bitva Pokorný vs. Rock potvrzena

05.05.2024Tady bude hodně rušno. Organizace OKTAGON MMA pořádá Oktagon 58, ve kterém se proti sobě postaví také Jaroslav Pokorný a Shem Rock. ...

Zradilo mě koleno. Zaslechnul jsem křupnutí, řekl bývalý šampion po nečekané prohře

05.05.2024V Oktagonu dobyl trůn pérové váhy, svou bantamovou misi tam začal ale porážkou. Gruzínci Matemu Sanikidzemu se premiéra v nové divizi ...

Výhra vykoupena krví. Brazilský král po tvrdé válce uhájil svůj trůn v UFC

05.05.2024Slavná UFC načala čtvrtou stovku číslovaných turnajů, v Riu uspořádala galavečer UFC 301, na němž se představila spousta domácích hvězd. Hlavní ...

Krvavé tetování zastavilo bitvu v UFC. Otevřená holeň a zásah lékaře

05.05.2024Krvavá stopka, kop brazilského koně zastavil zápas na brazilském turnaji UFC 301. Domácí bijec Joanderson Brito zničil nohu velšského ...

Tvrdá rána a levačka našla cíl, skotský divoch z UFC byl uloven

05.05.2024Korida domácího střelce byla úspěšná. Brazilský bojovník Caio Borralho zničil před domácím publikem na turnaji UFC 301 ...

Z bitvy Terminátorů nic nebude. Ten německý to zabalil ještě před Vémolou

05.05.2024Byl šampionem mnoha evropských organizací, jen pás Oktagonu mu proklouznul mezi prsty. V září roku 2021 o něj svedl neúspěšnou ...

Legenda je zpátky. Král Ria se ve stylu vrátil do UFC. V 37 letech vypadal fantasticky

05.05.2024Legenda se vrátila zpátky. Král Ria se opět ujal vlády. Legendární bojovník José Aldo po dvouleté odmlce vyslyšel ...

Přední rukou mu změnil obličej. Tvrdé lokty a Eckerlin porazil Brože

05.05.2024 Sáhl si až za hranici svých sil, na vítězství to ale nestačilo. Inkvizitor Miroslav Brož Frankfurt šokovat nedokázal. Na sobotním ...

Brazilský showman zničil ukrajinského řezníka. Nejprve saltem, pak gilotinou

05.05.2024Měl bojovat s Machem Muradovem, měl mu být nejtěžší kariérní zkouškou. Nestalo se. Muradov se krátce před brazilským turnajem ...

Načíst další články