Rekordní UFC v New Yorku. Miliony pro Procházku

Jiří Procházka.

Jiří Procházka.FOTO: se souhlasem Jiřího Procházky


UFC 295. Galavečer velkých vítězství i bolestných pádů. Zámořská organizace zavítala během své třicetileté historie do slavné newyorské arény Madison Square Garden celkově sedmkrát. Naposledy 11. listopadu, a právě sedmička byla pro UFC šťastným číslem. Galavečer, jehož zlatým hřebem byl střet Jiřího Procházky a Alexe Pereiry, totiž přinesl několik nezapomenutelných momentů. 


Brazilský lovec ulovil samuraje na konci druhého kola a získal titul v polotěžké divizi. Předtím slavil i ve střední váze. Ovládl dvě divize, stejně jako v kickboxu pod organizací Glory. Výjimečný počin. Navíc to stihl v rekordním čase. 

Britský obr Tom Aspinall za 69 sekund sestřelil ruského démona Sergeje Pavloviče a stal se prozatímním králem těžké váhy. V UFC to má zatím 7-1, všechny výhry získal před limitem a celkově v kleci UFC strávil 16 minut a 21 sekund. 

Karta v čele s českým samurajem se rovněž zapsala mezi nejvýdělečnější turnaje v historii organizace. Celkově by se mělo jednat o čtvrtý nejvýdělečnější galavečer. Podle tiskové zprávy organizace UFC 295 vydělalo 12,4 milionu dolarů a přilákalo 19 039 fanoušků. O tato čísla se podělil novinář Aaron Bronsteter na platformě X.

Díky těmto číslům se Procházkova karta stala druhou nejvýdělečnější kartou v MSG, hned za tou v čele s McGregorem. UFC 205 vydělalo na vstupném 17,7 milionu dolarů. Je však zapotřebí zmínit, že tento galavečer nabídl hned tři titulové boje.

Z monumentálních čísel se těšili i gladiátoři z klece. Server MMA Salaries dlouhodobě mapuje galavečery UFC, ten poslední nebyl výjimkou.

Šéf UFC Dana White udělil 7 pozápasových bonusů, jeden z nich získal i Procházkův kat. Alex Pereira si díky vítězství přišel na 1 132 000 dolarů (26 milionů korun-včetně bonusu za výkon večera).


Procházkův trenér Martin Karaivanov již před bojem zmiňoval, že peníze jsou poslední věcí, na kterou český tým myslí, přesto si i Jiří odnesl z newyorské mise pěkný výdělek. Za bitvu s Poatanem by měl zinkasovat přibližně 882 tisíc dolarů (v přepočtu 20,2 milionu korun).

Tom Aspinall si za svůj skalp vysloužil 682 tisíc dolarů (15,6 milionu korun), Sergej Pavlovič dostal náplast na smutek v podobě 632 tisíc dolarů (14,5 milionu korun).

Jessica Andrade, které se podařilo ukončit Mackenzie Dern, získala 171 tisíc dolarů (téměř 4 miliony), Dern si přišla na 111 tisíc dolarů (2,5 milionu korun).

Je zapotřebí podotknout, že tyto výdělky nezveřejňuje samotná organizace. Jedná se o data jednotlivých komisí. Bojovníci musí tyto částky posléze zdanit, zaplatit své týmy, přípravu a tak dále.