Hlavní obsah

Ruská vojenská invaze má další oběť z řad sportovců. Ukrajinu bránil do posledního dechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdina. Slova uznání si vysloužil třiatřicetiletý ukrajinský kickboxerský šampion Vitalij Merinov, který v předchozích dnech zemřel při bojích na Ukrajině. Čtyřnásobný mistr světa byl zabit na frontě během ruské vojenské invaze, v místní nemocnici totiž podlehl střelným poraněním. Zanechal za sebou ženu a dvouletou dceru.

Foto: instagram @merinov.vitalii

Ukrajinský kickboxerský šampion Vitalij Merinov zemřel ve válce.

Článek

Podle zahraničních zdrojů se Merinov hrdě postavil proti ruské vojenské invazi již od jejího počátku, tedy v únoru loňského roku. Už během bojů utrpěl střelné zranění nohy, ze kterého se vyléčil a v obraně milované země pokračoval. „Uzdravil se a znovu se vrátil na frontu. Bránit Ukrajinu do posledního dechu," uvedl starosta západoukrajinského města Ivano-Frankivsk Ruslan Marcynkiv.

Čtyřnásobný mistr světa v kickboxu se přesto zařadil mezi další sportovce, kteří zemřeli během válečného konfliktu. „Zůstala po něm žena a dvouletá dcera. Upřímnou soustrast rodině a blízkým. Věčná vzpomínka pro tohoto hrdinu," pokračoval Marcynkiv, dle kterého Merinov zemřel 31. března v místní nemocnici.

Mnozí mu za jeho hrdinství vzdali hold. Například elitní ukrajinský skeletonista Vladyslav Heraskevyč, který už během loňských únorových olympijských her v Pekingu ukázal nápis, jímž vyzýval proti válce. „Vitalij zemřel v noci na zranění, která utrpěl v bitvě. Sláva hrdinovi!" napsal čtyřiadvactilletý rodák z Kyjeva.

Vzpomíná na něj také sportovní klub, kde dlouhé roky působil. „Vitalij navzdory tak nízkému věku toho udělal opravdu mnoho. Dokázal sjednotit, vychovat a vytrénovat mnoho chlapců a dívek, pro které se stal nejen trenérem, ale i přítelem, otcem a vzorem slušnosti. Během svého života pomohl slovem i skutkem," zní na sociálních sítích klubu.

Podle ministra mládeže a tělovýchovy Vadyma Gutzeita bylo od začátku války zabito více než 250 ukrajinských sportovců. Na začátku měsíce to například byl také stříbrný medailista z olympijských her mládeže, dvaadvacetiletý boxer Maxim Galiničev. Kvůli obraně své země dokonce odmítl účast na mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: