Hlavní obsah

Šéf českého boxu Šimák přiznal, že čekal trest od mezinárodní federace

Prezident České boxerské asociace (ČBA) Marek Šimák přiznal, že čekal trest od Mezinárodní boxerské asociace (IBA) za to, že na nedávné Grand Prix v Ústí nad Labem mohli startovat boxeři z Spojených států amerických, kteří z IBA vystoupili. Přestože nesouhlasí se způsobem suspendace, je přesvědčen, že český box výrazněji nepoškodí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

"Čekali jsme, s čím přijdou. Opět ale rozhodli o nás bez nás. Aby nám napsali, kdo o tom rozhodl, jak kdo hlasoval, nebo jak se můžeme odvolat, nic," řekl Šimák ČTK a rozporoval vyjádření IBA, že česká strana dostala právo, aby se k případu vyjádřila a projevila snahu "napravit škody".

"V neděli (minulý týden) jsme dostali dopis od generálního sekretáře Yerolimpose, na který jsme s právníky odpověděli. Dostali jsme čtyři dny na reakci. Na většinu věcí, na které jsme se ptali, jsme nedostali odpověď," popsal Šimák s tím, že si představitelé ČBA byli vědomi, že start Američanů na severu Čech bude problémem.

"Je to autoritativní systém, který v 21. století nemůže mít prostor. To, co IBA za poslední léta předvádí, třeba start Rusů a Bělorusů pod vlajkama, vše odstartovalo. Je to strašně přes čáru," zdůraznil šéf českého boxu.

IBA totiž umožňuje boxerům Ruska a Běloruska navzdory invazi na Ukrajinu startovat na svých akcích pod státními vlajkami. Některé země včetně USA či Česka proto bojkotovaly letošní světové šampionáty a Američané koncem dubna z IBA vystoupili a iniciovali založení nové organizace World Boxing. Do té vstoupily i svazy Nového Zélandu, Německa, Nizozemska a Švédska, které byly v pondělí také suspendovány.

Mezinárodní federace vyzvala českou stranu, aby se za nerespektování nařízení IBA omluvila, začala respektovat pravidla asociace a garantovala, že je v následujících šesti měsících neporuší. Čeští boxeři podle všeho ale mohou i nadále startovat na mezinárodních turnajích pořádaných pod hlavičkou IBA.

"Můžeme venku startovat. Neměli bychom ale u nás šest měsíců pořádat mezinárodní akce," řekl Šimák. Jedinou velkou akcí, jež by se v Česku měla nyní konat, je juniorský Memoriál Julia Tormy.

Hlavní soutěží, na kterou se čeští reprezentanti chystají, jsou letní Evropské hry v Polsku, což je součást kvalifikace na olympijské hry v Paříži 2024. A ty nepořádá IBA. "Náš vrchol roku jsou Evropské hry, které nejsou ohroženy. Je to turnaj, který neřídí IBA, i když se snaží všem nabulíkovat, že ano. Nejprve chtěla všem funkcionářům a rozhodčím zakázat, aby tam byli, když se ozvali představitelé Mezinárodního olympijského výboru, tak řekli, že jim to povolují," poukázal Šimák na dlouholetý spor IBA a MOV, který řídí olympijskou kvalifikaci boxerů sám.

ČBA aktuálně zvažuje, zda vstoupí s dalšími státy do nové mezinárodní organizace. "Je to otevřená věc. Organizace je založená, na podzim by měl být ustanovující sněm. Musíme taky trošku vyčkávat, nemůžeme říct: Jdeme tam a pak se stane, že tam budou tři čtyři státy," uvedl Šimák s tím, že pro něj je klíčové, aby byl box i nadále olympijským sportem.

Reklama

Související témata: