Šílená bitva o titul UFC skončila slzami dojetí a ukončením kariéry

Šílená bitva o titul UFC skončila slzami dojetí a ukončením kariéry Glover Teixeira vs. Jamahal Hill | zdroj: FOTO: UFC

Glover Teixeira znovu ukázal, že je jedním z nejhouževnatějších MMA zápasníků. Jeho bitva s o hodně mladším Američanem Hillem zvedala diváky ze sedadel.

Na tenhle zápas jsme všichni čekali – Jamahal Hill vs. Glover Teixeira, aneb druhý pokus UFC obsadit pozici šampiona polotěžké divize, které se kvůli zranění zřekl Jiří Procházka. Ačkoliv většina fanoušků u nás asi věřila spíše brazilskému veteránovi, podle sázkových kanceláří i mnohých bojovníků byl favoritem rozjetý Hill. Do karet mu hrálo mládí i pověstná knockoutová síla jeho úderů. Pro Teixeiru naopak hovořily zkušenosti.

Očekávalo se, že Glover bude chtít boj co nejrychleji přenést na zem, přesto překvapil, že šel po takedownu prakticky okamžitě. Hill byl ale připravený a nenechal se strhnout. Teixeira pak po takedownu sáhnul ještě několikrát, nejspíš tím chtěl ale jen soupeři zaměstnat hlavu, protože se nezdálo, že by do pokusů investoval nějak moc sil.

V postoji jako by ze strany Hilla neustále hrozilo KO. Nejblíže k němu byl ve druhém kole, kdy Teixeiru roztancoval tvrdými levými highkicky. Tahle technika se ukázala jako velmi účinná zbraň a ve třetím kole málem opět rozhodla zápas, když šel Glover po zásahu tímto kopem k zemi. Tam ho však Američan nedokázal ukončit a tak si ho raději nechal opět postavit. Vypadalo to ale, že mu pomalu docházejí síly, zatímco značně pošramocený Glover se zkraveným obličejem neustále mašíroval kupředu jako nesmrtelná zombie.

Hned na začátku čtvrtého kola se pak Teixeirovy konečně podařil takedown. A vypadalo to, že by mohl na zemi urvat vítězství. Hill se ale v polovině pětiminutovky dokázal přetočit do horní pozice, ani on ale na vítězství před limitem nedosáhl a v poslední minutě jsme opět sledovali přebíjenou v postoji.

Šílenství nakonec pokračovalo i v posledním dějství a Glover až do konce udržoval při životě naději na vítězství. V posledních vteřinách dokonce Hilla hecoval k přestřelce, ten ale moc dobře věděl, že by to z jeho strany bylo čisté bláznovství, jelikož měl vítězství na body jisté.

Nový šampion po zápase neskrýval dojetí. "Z místa, odkud pocházím, se dostat až sem, to není skutečné. Všechno je možné. Tvrdá práce, oddanost, odpovědnost. Nenechte nikoho vám něco říkat. Až moc lidí se mi snažilo říct, že to nedokážu, že je to nemožné. Že musím vyhrát v prvním kole a nemůžu jich jít pět. Tak co sakra řeknete teď?" 

Hill se zároveň stal historicky prvním bojovníkem, který se do UFC dostal skrze projekt Dana White Contender Series a zdůraznil, že si ve svém životě musel všechno vybojovat.

S kopy, které mu k vítězství hodně pomohly, prý přišel až v průběhu zápasu, nebyla to předem stanovená taktika. „Ten chlap je tvrdý jak cihla. Neznám nikoho, kdo by ustál údery, které jsem na něj posílal, a pořád by pokračoval. Když jsem ho měl načatého támhle, tak mu rozhodčí Marc Goddard říkal, ať bojuje. A já si říkal – zatraceně, vždyť to dělá. Celou dobu nezastavil. Byla to prostě čest s ním sdílet klec."

Pak se mikrofonu ujal také Glover, aby pomyslně předal žezlo svému účedníkovi. "Myslím, že jsem pro své vlastní zdraví až moc velký tvrďák. Už nemůžu dál zápasit. Budu svojí energii soustředit na Alexe Pereiru. On teď bude držet pás střední váhy (84 kg) nějakou dobu, a pak půjde do polotíhy (93 kg)."

Nutno uznat, že Teixeira odešel na vrcholu jako málokdo. V zápase ukázal, že je opravdový válečník. Gentlemensky také požádal brazilské fanoušky, kteří se neukázali v moc dobrém světle, aby po novém šampionovi po cestě do šaten nic neházeli a respektovali ho.

Je samozřejně škoda, že se nedočkáme odvety s Procházkou, ale v polotěžké divizi naštěstí není o zajímavé soupeře nouze. Už jen titulová bitva s Hillem by měla předpoklady zvedat diváky ze sedadel. Uvidíme ale, zda na trůnu vydrží do doby, než se bude Jiří schopen vrátit.

 

Zdroje:  UFC

Nejnovější články