Hlavní obsah

Slovensko slaví! Těžká váha vybojovala v UFC další výhru, mezi elitou je stále neporažena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko může slavit další výhru v nejslavnější bojové organizaci UFC. Také ve třetím duelu mezi elitou uspěl těžkotonážník Martin Buday, který se po vyčerpávající bitvě turnaje UFC Fight Night 223 v Las Vegas s velezkušeným Američanem Jakem Collierem mohl radovat z triumfu na body. Rodák z Trnavy je v UFC stále neporažen a směle kráčí na příznivější žebříčkové pozice.

Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC

Jake Collier a Martin Buday během zápasu na turnaji UFC Fight Night 223.

Článek

Jednatřicetiletý Buday se hned v zárodku zápasu musel popasovat se soupeřem, který po kleci pobíhal jako utržený ze řetězu. Američan Collier, který do té doby v UFC odbojoval dvanáct duelů (5-7), chtěl za každou cenu bleskově uspět a do tvrdého soupeře se pustil hezky od podlahy. Buday ofenzivní manévry dokázal krotit s grácií a bez větších potížích sám velel k útokům, které nutily rivala stáhnout se od bezpečných pozic.

A pokud si mnozí mysleli, že se Collier v úvodní pětiminutovce fyzicky vyšťavil, bylo tomu přesně naopak. Ofenzivní jízda totiž pokračovala a Buday tak většinu času strávil natlačený poblíž pletiva nebo na něm. Kontry byly však velice účelné a zhruba od poloviny zápasu se konečně trochu zpomalilo. Došlo i k poměřování sil u pletiva, dílčí rány ale hrály spíš ve prospěch slovenského zástupce mezi elitou.

Na oko maximálně vyrovnaný duel, o kterém zřejmě mělo rozhodnout až závěrečné kolo. V něm na tom byl fyzicky lépe právě Buday, který nejen, že se nevystavoval do nebezpečných situací, ale především v samotném závěru využil soupeřova zaškobrtnutí a více než minutu ho držel pod svými kilogramy na zemi. Collierovi se nedařilo vstát a v posledních vteřinách dokonce přečkal tvrdé granáty.

Vyčerpávající bitva těžkých vah vítěze před limitem nepoznala. Napínavé chvilky tak pokračovaly i několik vteřinek po zápase, až konečně došlo k tomu nejdůležitějšímu – k vyhlášení vítěze. Radost nakonec propukla na slovenské straně, Buday si získal všechny tři rozhodčí (3x 29:28) a dalším důležitým triufem mu zcela určitě spadl velký kámen ze srdce.

Pro historicky druhého slovenského zástupce v UFC se jedná o třetí vítězný zářez v nejslavnější bojové organizaci. Bývalý šampion organizace Oktagon MMA tak navázal na vítězství proti Chrisi Barnettovi a Lukaszi Brzeskimu a i nadále drží v zápasnické „Lize mistrů" neporazitelnost. Ľudovít Klein, první Slovák v UFC, má pro změnu po šesti duelech bilanci 3 výher, 2 porážek a 1 remízy.

Reklama

Související témata: