Hlavní obsah

Šokující proměna: Z hory svalů tuctový bojovník. Obavu o zdraví vystřídalo překvapivé vyjádření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kleci patřil k nejlepším, teď dal ale boji nadobro konec. Populární nizozemský rváč Alistair Overeem už žádný další zápas nepřidá. Oznámení o pověšení rukavic na hřebík vyšlo najevo poté, co byl postrach těžké váhy přistižen s rapidním úbytkem váhy. Z 43letého těžkotonážníka se totiž rázem stal tuctový zápasník, u jehož proměny se dokonce mnozí obávali, zda netrpí některou z nemocí. Kdepak, důvod je úplně jiný.

Foto: Profimedia.cz

Legendární MMA zápasník Alistair Overeem na archivním snímku.

Článek

Třiačtyřicetiletý Overeem byl znám svou masivní, svalnatou postavou, která soupeřům naháněla hrůzu ještě před samotným zápasem. Při svém posledním duelu v MMA, ke kterému došlo před dvěma lety, dokonce navážil 115 kilogramů. V minulosti byl navíc hned dvakrát pozitivně testován na doping. Velkým překvapením proto byla náhlá změna muskulatury, jež v příznivcích vyvolala značnou obavu.

Z hory svalů se totiž rázem stal tuctový zápasník, který by neměl daleko ani k účasti o dvě váhové kategorie níž. Za vše ale může zásadní změna životního stylu. Overeem, jenž netajil lásku ke steaku a k požívání doslova koňských dávek bílkovin, se těchto chuťovek vzdal a stal se vegetariánem. „Udělal jsem spoustu nových věcí pro mé zdraví," řekl Overeem v ranní show v Dubaji, kde ukázal, že si například k snídani dává pytlík míchaných ořechů. „To je moje další kapitola, podporuji své zdraví.

„Stal se ze mě vegetarián. Už nemám chuť jíst maso, člověku neprospívá. Má negativní vliv," překvapil Overeem, který v MMA zvládl 56 profesionálních zápasů, během kterých si připsal 47 výher a 19 porážek. „Chutná výborně, to ano, ale prostě jsem se rozhodl, že ho jíst nebudu. Začal jsem dělat detoxikaci svého těla, najal jsem si výživového poradce. Po několika týdnech se moje chuť k jídlu změnila," přibližuje.

Místo pojídání steaků v 8 hodin ráno přišla drastická změna. „Bylo mi řečeno, že ve svém těle mám parazity. Detoxikoval jsem tělo a začal jsem používat doplňky stravy, což byly prostě obyčejné mořské řasy. Tohle prostředí paraziti nemají rádi. Odumřou... Nejsem to já, kdo potřebuje jíst maso, ale jsou to parazité, kteří mě ovlivňují a působí skrze mě, abych si myslel, že chci jíst maso. Ale jakmile se jich člověk zbaví, je mu to jedno," líčí.

A pokračoval. „Nejsme stvořeni, abychom jedli maso. Naopak jsme stvořeni, abychom jedli ovoce. Je to další způsob, jak předcházet onemocněním typu rakoviny. Zásaditá strava vše změní," přesvědčuje legendární bojovník, jehož pohled na věc se zásadně změnil právě díky spolupráci s výživovým poradcem Julianem VanHovenem.

Během rozhovoru rovněž přišla řeč na kariéru zápasníka, která je nyní oficiálně u konce. „Rozhodl jsem se přestat. Už je to 25 let, že? Teď budu dělat další velké věci," řekl Overeem a měl na mysli větší propagací zdravého životního stylu.

Alistair tak dlouhou etapu bojovníka uzavřel ve věku 43 let. V minulosti se stal šampionem organizací Strikeforce a DREAM, v březnu 2021 byl propuštěn ze slavné UFC, kde působil deset let a připsal si skalpy zápasníků Júniora dos Santose, Fabricia Werduma, Franka Mira a mnohých dalších. Ještě v loňském roce působil v kickboxerské organizaci Glory, kde jeho poslední výhra byla kvůli pozitivnímu testu na doping změněna na "no contest".

Reklama

Související témata: