Souboj šampionů vyhrál těsně Makhachev, Volkanovski ale obstál a dokázal mu pořádně zatopit

Souboj šampionů vyhrál těsně Makhachev, Volkanovski ale obstál a dokázal mu pořádně zatopit Alexander Volkanovski vs. Islam Makhachev | zdroj: Profimedia

V jednom z největších MMA zápasů za poslední dobu sice David Goliáše neporazil, ale připravil mu hodně těžkých pět kol.

V australském Perthu se dnes na turnaji UFC 284 odehrál jeden z historických zápasů mezi dvěma šampiony a zároveň dvěma nejlepšími bojovníky v žebříčku „pound for pound“ (bez rozdílu vah). Šampion pérové váhy (65,8 kg) Alexander Volkanovski se snažil urvat titul i v lehké divizi (70,3 kg), z rukou tamního šampiona Islama Makhacheva.

O 10 cm menší Volkanovski se tak chtěl zapsat mezi hrstku těch, kterým se podařilo zároveň nosit dva šampionské pásy ve dvou různých divizích. Především kvůli fyzickým proporcím a dominantnímu wrestlingu Makhacheva mu však spousta lidí nedávala moc velké šance. Australan ale nakonec ukázal, že i když na vítězství nedosáhl, byl dagestánskému šampionovi velice vyrovnaným soupeřem a předvedl skvělý výkon.

Zápas byl ze začátku opatrný a oba borci se snažili poznat, co mohou od toho druhého očekávat. Volkanovski byl ale přece jen aktivnější a snažil se Makhacheva čím dál více nahánět po oktagonu, což za chvíli přineslo ovoce, když jej trefil levým direktem a trochu jím otřásl.

Alexander Volkanovski a Islam Makhachev Alexander Volkanovski a Islam Makhachev | zdroj: Profimedia

To v něm probudilo velké sebevědomí a začal na Islama dorážet ještě víc. Ten si to ale v jednu chvíli nenechal líbit a oba se tak dostali do tvrdé přestřelky, ze které vyšel vítězně právě Makhachev. Ten svým hákem Alexe málem srazil k zemi a očividně mu trochu zamotal hlavu. Následoval klinč u klece, ze kterého nakonec dagestánský šampion vytěžil záda a chtěl Volkanovskiho uškrtit. To se mu kvůli Alexově absenci krku moc nedařilo, a tak jej do konce kola alespoň trápil neck-cranckem a bolestivým tlakem předloktím na obličej.

Druhé kolo bylo ještě vyrovnanější, Makhachevovi se sice podařilo několikrát dostat u klece Alexe na zem, ale Australan ukázal, že se skvěle připravil a vždy se rychle postavil zpět na nohy. I v postoji si oba borci rozdávali rány poměrně spravedlivě.

„Není tak silný,“ řekl Alex o pauze svému týmu a skutečně se zdálo, že Makhachev, který většinu svých soupeřů přejížděl wrestlingem naprosto jednoznačně, má s Volkanovskim v klinči problémy.

Ve třetím kole nedovolil Volkanovski svému soupeři tolik klinčovat, v postoji měl trochu navrch a dokonce se mu podařilo nádherným podmetem poslat Dagestánce na zem. Islam se sice hned postavil, ale Volkanovski ukázal, že je více než vyrovnaným soupeřem o dost většího šampiona. Pokud první dvě kola těsně vyhrál Makhachev, třetí kolo šlo určitě za Volkanovskim.

Islam věděl, že pokud svůj šampionský pás nechce nechat v Austrálii, tak ve čtvrtém kole musí trochu šlápnout na plyn, což se mu nakonec podařilo. Skvěle načasovaným takedownem dostal Volkanovskiho na zem, kde mu následně vzal záda a zamkl jej v body trianglu. Tam s Volkem strávil 3 minuty, ale uškrtit jej nedokázal. Alex se dobře bránil a ještě se snažil rozdávat propagační rány, do konce kola se mu ale uniknout nepodařilo.

V pátém kole bylo vidět, že zatímco Makhachev je už pořádně unavený, Volkanovski vypadal, jakoby nastupoval do prvního kola. A své skvělé fyzičky také využil. Naháněl Islama po oktagonu a dobře jej trefoval. Ten se jej snažil vzít na zem, ale Volk mu tyto pokusy buď ubránil, nebo hned vstával. V závěru kola navíc Alex trefil Islama tvrdou zadní přímkou a poslal jej k zemi, kde na něm z guardu začal pracovat údery. Diváci v hale šíleli, ale Makhachev nepanikařil a do konce kola už si situaci pohlídal.

Následoval tak vedikt bodových rozhodčí, kteří viděli těsně vyhrát Islama Makhacheva (48-47, 48-47 a 49-46).

Volkanovski byl sice trochu zklamaný, ale za svůj výkon se vůbec nemusí stydět. Dokázal pořádně zatopit obávanému šampionovi, který v posledních letech všechny své soupeře přejížděl jako zmatené srnky.

Také Islam byl očividně rád, že nakonec těsně vyhrál a přiznal, že mu dal Volkanovski zabrat: „Wow, byl to hrozně malý a těžký soupeř,“ řekl Makhachev v pozápasovém rozhovoru. „Děkuji Alexi, děkuji! Byl to skvělý zápas. Hodně věcí se před zápasem stalo, ale já potřebuju těžké zápasy, musím se zlepšovat.“

Přiznal také, že Volkanovski jej překvapil svým wrestlingem a vyspělým grapplingem. "Myslel jsem, že to s ním na zemi bude lehké, ale tenhle chlap se hrozně zlepšil," uznal Makhachev. Zároveň ale bučícím divákům připomenul, že zápas vyhrál on: „Ukázal jsem, že jsem číslo jedna. Ostatní se musí více zlepšit. On (Volkanovski) má dobrý striking, dobrý wrestling a grappling. Ale ať se vám to líbí nebo ne, já jsem nejlepší bojovník na světě.“

Fanoušci na dagestánského šampiona opravdu dost bučeli, a tak se jej zastal i sám Volkanovski.

„Vážím si vaší podpory, ale zatleskejme Islamovi,“ vyzval australský šampion diváky. "Očekával jsem, že vyhraju, věděl jsem, že je hodně dobrý, ale prostě jsem věděl, že jsem se pořádně připravil. Ale byl to zábavný zápas. Možná jsem měl více využít některé pozice, ale co naděláte. Gratulace Islamovi," řekl po zápase Alex.

Sám ale přiznal, že ho Makhachev trochu překvapil v boji na nohou: „Očividně, on podcenil můj wrestling a grappling a hádám, že já jsem asi trochu podcenil jeho striking, protože se mu taky podařilo dát mi pár ran.“

Australský šampion sice tentokrát prohrál, ale už se dívá dopředu a chce si zjednat pořádek ve své pérové divizi, kde jej čeká zápas proti Yairu Rodriguezovi, který dnes získal prozatimní titul parádním vítězstvím nad Joshem Emmettem:

„Chci zůstat aktivní. To, že jsem dneska prohrál nic nemění, stojím za svým slovem. Vrátím se zpátky do lehké divize, ale pro teď musím jít zpátky do pérové divize a srovnat to tam. Gratuluji Yairovi a teď uděláme velký zápas v pérové váze. Pojďme na to,“ zakončil Volkanovski.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články