Svět sumó truchlí, zemřel velký jokozuna Akebono

Svět sumó truchlí, zemřel velký jokozuna Akebono Akebono při dohjó-iri, slavnostním zahájení turnaje | zdroj: Foto: Profimedia

První nejaponský držitel nejvyšší hodnosti v sumó a člověk milovaný pro svou povahu zemřel na infarkt.

V první polovině dubna se světem sumó převalila vlna smutku, protože srdečnímu selhání podlehl Akebono, jeden z nejslavnějších zápasníků v dějinách sportu a postava, která formovala pohled na moderní sumó od 90. let. Američan z Havaje, vlastním jménem Chadwick Haheo Rowan byl skautovaný ojakatou Azumazekim a v roce 1988 se přestěhoval do Japonska. Díky své mohutné postavě a výšce 203 centimetrů se stal dominantním zápasníkem a symbolem éry zahraničních rikiši.

Pokud jste sledovali sumó v 90. letech (a mohli jste, protože v České republice jej vysílal Eurosport), určitě si Akebona pamatujete. Zachmuřený pohled při prvotním střetu tačiai, mohutná postava, která zastiňovala většinu soupeřů a naprosto dominantní výkony.

V roce 1993 se stal prvním jokozunou, který není z Japonska. Stalo se tak navzdory tomu, že se sumó nacházelo v netradiční situaci, kdy nebyl žádný jokozuna osm měsíců a Japonská asociace sumó moc nechtěla, aby novým symbolem sumó byl zrovna cizinec. Jenže Akebono byl ukázkový materiál na jokozunu. V dohjó nezastavitelný, mimo něj mírný, slušný, chovající se přesně tak, jak se od jokozuny, symbolu sumó, čeká.

Akebono v roce 2000 zdroj: Foto: Profimedia

To potvrdil i po svém jmenování. Na pozici jokozuny vydržel dlouhých osm let a to i přes vleklá zranění. Navíc, přinesl novou, zlatou éru sumó, což poeticky ladí s významem přijatého jména Akebono, což znamená „nový úsvit“. Společně s ním totiž začala být v devadesátých letech dominantní skupina špičkových rikiši. Kromě Akebona to byl Takanohana, Wakanohana a Musašimaru. Každý turnaj byl plný očekávání, kdo z této čtveřice vyjde jako vítěz a nebo jestli se mezi ně dokáže někdo vecpat.

Akebono symbolizoval tuto éru – a to autor píše jako velký fanoušek Takanohany – a na rozdíl od zmíněného japonského jokozuny Takanohany se dokázal chovat patřičně i mimo dohjó. Všichni na něj vzpomínají s láskou, především na jeho humor a vstřícnost. Akebono ukončil profesionální kariéru v roce 2000. Rituálního stříhání uzlíku vlasů, který zápasníci sumó mají a jehož ztrátou se symbolicky vzdávají statutu zápasníka, se účastnilo neskutečných 320 přátel a kolegů, z nichž každý provedl rituální střihnutí a sledovalo jej 11 tisíc diváků na stadionu.

akebono2 Rituální stříhání vlasů | zdroj: Foto: JIJI Agency

Po konci sumó kariéry pomáhal s tréninkem dalších zápasníků, ale také se rozhodl, že zkusí kickboxerské zápasy v K-1 a vydal se i do vod MMA, kde ale neuspěl a šlo víceméně o exhibiční souboje. Utkal se ale mimo jiné s legendárním kickboxerem Musašim, Bobem Sappem, Remym Bonjaskym, Roycem Graciem či Donem Fryem. Legenda mezi legendami. Větší úspěch zaznamenal v rámci japonského pro-wrestlingu, ale postupně se na něj začaly navalovat zdravotní problémy.

Stejně jako u mnoha špičkových rikiši, extrémní fyzická zátěž a zároveň velká svalová a tuková hmota si vybíraly daň na jeho kloubech a srdci. V roce 2017 byl hospitalizován kvůli selhání srdce a po navození umělého spánku a následném probuzení přišel o část paměti a schopnost ovládat nohy. Postupně shodil 60 kilogramů a začal se opět účastnit společenských událostí, ale nikdy už nezačal chodit. V blíže neurčený den v první polovině dubna pak podlehl selhání srdce a to ve věku pouhých 54 let. Po kremaci zůstala symbolicky polovina jeho popela v Japonsku a polovina byla vhozena do moře na havajském pobřeží.

akebono Akebono s Bobem Sappem | zdroj: Foto: Profimedia

Akebono byl symbol. Co víc, byl to jednotně milovaný zápasník, o kterém s respektem a vřelostí hovořili i jeho rivalové. Jeho otisk v sumó pokračuje dál, protože trénoval Asašórjúa, budoucího mongolského jokozunu a strýce současného ózekiho a jedné z mladých hvězd sumó, Hóšórjúa (psali jsme o něm zde). Bohužel, aby špatných zpráv nebylo málo, Asašórjú několik dní po Akebonově smrti oznámil, že má rakovinu a čeká jej komplexní léčba.

akebono Rozloučení se s velkým jokozunou | zdroj: Foto: Profimedia

Zdroje:  Vlastní , Reuters , AP , Japan Times , sumodb

Nejnovější články