Hlavní obsah

Teixeira dovedl svěřence na vrchol: Procházku porazím úplně stejně, nastává brazilský převrat

Svého svěřence dovedl tam, kde on sám byl ještě před půl rokem – na vrchol slavné UFC. Brazilský veterán Glover Teixeira po senzačním vítězství Alexe Pereiry, který sesadil z trůnu střední divize dlouholetého šampiona Israela Adesanyu, neskrýval nadšení. Výhra brazilského parťáka ho navíc motivuje k tomu, aby v příštím měsíci podobným způsobem porazil i českého šampiona polotěžké divize Jiřího Procházku. „Nastává brazilský převrat,“ zahlásil Teixeira po víkendovém turnaji UFC 281 v New Yorku.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Glover Teixeira (vpravo) slaví titul svého svěřence Alexe Pereiry na turnaji UFC 281.

Článek

Uplynuvší galavečer UFC 281 bezpochyby ještě teď leží v hlavách milionů fanoušků po celém světě. Nejslavnější bojová organizace se totiž po více než třech letech dočkala nového šampiona střední divize, kam se po senzačním vítězství katapultoval Brazilec Alex Pereira. Precizní práce tři minuty před koncem zápasu sklidila slova chvály, jeho pěstem totiž podlehl několik let v poklidu kráčící šampion Israel Adesanya.

Velkou měrou se na královském triumfu podílel i trenér a tréninkový parťák Glover Teixeira, který před zápasem nepochyboval o tom, že se jeho krajanovi povede svatý grál ukořistit. „Před pátým kolem se na mě otočil a zeptal se: Musím ho knokautovat? Řekl jsem mu, že musí. Kolikrát se dostal blízko k tomu, aby vyzkoušel různé kombinace, na kterých jsme pracovali. Bylo těžké ho trefit, ale nakonec se to povedlo. Jsem nesmírně šťastný," neskrýval nadšení Teixeira.

„Nikdy jsem neviděl nikoho tak tvrdě udeřit a zároveň mít tak skvělou techniku a načasovaní. Je jako můj trenér, který říkal, že vypořádat se se silou je pro člověka ta nejtěžší věc. Je to dar. Můžeš trénovat, kolikrát chceš, ale pokud netrefíš jako Alex, tak nejsi skutečný válečník," pokračoval brazilský veterán, který si sám do klece stoupne za necelý měsíc.

Právě parťákova výhra Teixeiru namotivovala natolik, že v odvetném duelu, který se uskuteční 10. prosince na turnaji UFC 282, bude chtít českého šampiona polotěžké divize Jiřího Procházku ukončit stejným způsobem. „Výhra jako tato dodává člověku sebevědomí, beru to jako příval energie do zápasu s Jiřím. Sáhnu si na dno svých sil a stejně jako Pereira porazil Adesanyu, tak já porazím Procházku. Buďte připraveni, nastává brazilský převrat," zahlásil Teixeira.

Brazilský veterán se s bývalým i budoucím soupeřem v minulém týdnu setkal na mediálním dnu v New Yorku, kde si mimo jiné vyzkoušeli první staredown. Oba bojovníci během několika hodin zvládli řadu rozhovorů včetně tiskové konference, kde dotazy směřovaly i na první měření sil, ve kterém Teixeirovi uteklo vítězství 28 vteřin před koncem zápasu.

Co změní Teixeira? Každej může mít plány, ale když pak dostane bombu, plány se zbortí, říká Jiří ProcházkaVideo: Sport.cz

„Největší chyba byla, že jsem se na pátého kola točil po zemi a v tu chvíli mě nenapadlo, že mě Jiří může chytit do nějakého škrcení. Nic takového jsem si nepřipouštěl a on toho dokonale využil. Zkušeně to zamkl a já to odklepal. Kdybych neodklepal, tak bych usnul, na výsledku by se nic neměnilo," prozradil Teixeira s tím, že Procházkovi nevěří tvrzení, že český bojovník podal nejhorší výkon v kariéře. „Nevěřím mu to, ale uvidíme v odvetě," doplnil.

Procházka v těchto dnech ladí formu v Las Vegas, kam přiletěl ještě před víkendovým turnajem UFC 281 v New Yorku. „Bydlíme v domě, někde v klidu, ústraní, nejsou tu žádné okolní vlivy. Všechno máme kousek, deset minut autem," prozradil trenér Jaroslav Hovězák. K české výpravě se v nadcházející době přidá i druhý z koučů Martin Karaivanov.

Reklama