Teixeira odmítl bojovat s Ankalaevem, Blachowicz se o změnách dozvěděl až po přistání v USA

Teixeira odmítl bojovat s Ankalaevem, Blachowicz se o změnách dozvěděl až po přistání v USA Magomed Ankalaev a Jan Blachowicz se v prosinci pobijí o pozici dalšího vyzyvatele | zdroj: Profimedia

O uvolněný titul polotěžké divize UFC se nakonec popere Polák Blachowicz s Dagestáncem Ankalaevem. První varianta ale vypadala jinak.

Zranění Jiřího Procházky připravilo perné chvilky vedení UFC. Šampion byl sice údajně odhodlaný bojovat, lékaři ho ale naštěstí zarazili. 

„Asi před týdnem si Jiří Procházka v Las Vegas zranil rameno. Snažil se s tím bojovat, řekl, že bude zápasit s jednou rukou. Ale doktoři mu nakonec řekli, že by si rameno mohl nevratně poškodit, pokud s ním bude bojovat. Bude potřebovat operaci a bude asi na rok mimo,“ prozradil známý novinář Ariel Helwani s tím, že mluvil s týmem českého bojovníka. 

UFC s možným výpadkem některého z hlavních bojovníků počítalo a proto na startovku prosincového turnaje zařadilo také duel Jana Blachowiczce s Magomedem Ankalaevem. Ti se nakonec neplánovaně pobijí o šampionský pás, jenž český samuraj dobrovolně uvolnil, protože se do klece v dohledné době nevrátí.

Dana White ale prozradil, že se nejprve chtěli vydat jinou cestou. To potvrdil i zmiňovaný Helwani:

„Dnes kontaktovali Teixeiru a nabídli mu na 10. prosince souboj o uvolněný titul proti Ankalaevovi. S Gloverem jsem právě mluvil. S ohledem na to, jak dlouho už v tomhle sportu je, cítil, že nemá dost času, aby se připravil na stylově úplně odlišného soupeře. Zeptal se – proč ne já versus Jan 10. prosince? UFC řeklo ne, to už jsme viděli, Jan už má také svůj věk, my chceme Ankalaev versus ty. Glover tedy řekl – ok, pojďme to udělat v Brazílii na konci ledna. Oni ale řekli ne, potřebujeme titulový zápas na tenhle turnaj, žádný jiný tam není. Je to ty versus Ankalaev nebo to zařídíme jinak. Glover řekl, že to nemůže vzít s tak krátkým předstihem, protože potřebuje víc času, aby se na něj připravil."

Brazilský veterán je prý frustrovaný a má za to, že by si pár dalších týdnů na přípravu proti Ankalaevovi zasloužil. Souboj s Polákem byl navíc v jeho očích zajímavější. Takhle si zřejmě bude muset počkat na vítěze, s nímž by se teoreticky mohl utkat v příštím roce.

Změny se domlouvaly během toho, co se Blachowicz letecky přesouval do Las Vegas. O tom, že bude mít šanci stát se znovu šampionem, se tedy dozvěděl až po přistání. Půjde sice zápas na pět kol místo původně plánovaných tří, ale nepřipadá v úvahu, že by něco takového odmítl.

S kým se Procházka po vyléčení utká, se tedy teprve ukáže. Během doby, co bude mimo hru, může na vrcholu polotěžké divize proběhnout klidně i několik zápasů. Favoritem na uvolněný post šampiona bude sice Dagestánec Ankalaev, stát se však může všechno, třeba i to, že bude za rok na trůnu opět Teixeira nebo Blachowicz a dočkáme se "největšího MMA zápasu v dějinách Evropy".

Zároveň celá situace poskytuje zajímavý pohled na fungování UFC, které je v první řadě byznysem. Organizace si tedy pochopitelně nemůže dovolit přijít o hlavní zápas jednoho z nejdůležitějších turnajů roku. Zároveň se ale zachovala překvapivě sportovně, protože Ankalaev si aktuálně titulovou šanci zaslouží asi nejvíc, byť by z našeho pohledu byla odveta mezi Gloverem a Janem asi zajímavější.

Zdroje:  Twitter - Ariel Helwani

Nejnovější články