Téměř 300 ran vyslala. Čínská královna UFC ukázala úroveň šampionů

20.08.2023

Autor: Miroslav Obluk

Absolutní dominance čínské bojovnice.

Absolutní dominance čínské bojovnice.FOTO: UFC


Šampionka proti pětce slámové divize. Weili Zhang proti Amandě Lemos. Taková byla skladba prvního titulového zápasu na bostonském UFC 292. Staronová královna Weili si šla pro svou první obhajobu během svého druhého vládního období. Podařilo se. V kleci udávala tempo pětadvacet minut. Ukázala, že status královny jí náleží právem.



První kop poslal vyzývatelku na zem. Zhang začala pracovat na brzkém ukončení. Lemos má ale velice dobře propracovanou obranu. Na submisi byla ukončena pouze jedinkrát. Jistá si ale je především v postoji.

Šampionka si byla této skutečnosti vědoma, a proto trápila svou rivalku na zemi. Tvrdé lokty, salva úderů. Hlava Brazilky byla jako v bouři, přesto se dokázala soustředit. Chytila šampionku do těsného škrcení.

Chvíli se zdálo, že má titul na dosah. Škrcení ale šampionka dokázala přežít, a následně se opět dostala ke své hře. Dostala se Lemos na záda a zasypávala ji údery. Lemos ale neustále hrozila. Pár sekund před koncem kola se snažila šampionku opět ukončit submisí.

Ostrý start, dámy na nic nečekaly. Na řadu přišlo kolo druhé. Agresivnější byla Lemos, trefila tvrdou zadní. Weili tak pro jistotu přenesla souboj na zem.

Ani na zemi se ale nezpomalovalo. K vidění byly pokusy o submise, tvrdé výměny. Tempo udávala čtyřiatřicetiletá rodačka z Chan-Tanu. 

Weili sázela na své lokty. Krátké, rychlé a přesné. Neustále vyvíjela tlak, nenechávala vyzývatelce ani sekundu klidu. Brazilku ale ukončit nedokázala.

Na začátku třetího kola přišlo zpomalení. Obě válečnice čekaly na akci té druhé. Weili dostala Amandu opět na zem, překvapivě se ale za ní nehnala. Když však Lemos odmítala vstát, Číňanka šla naplnit slova svých trenérů. "Ukonči souboj ve třetím kole." 

Brazilka ale nedávala svou kůži lacino. Bránila se, prožívala těžké chvíle. Zhang opět trefovala tvrdými lokty, koleny. Naplnit slova trenérů ale nedokázala. Šlo se do kol šampionů.

Vyzývatelka dostala jasný pokyn. "Nenech se vzít na zem. Tref ji v postoji." První dvě minuty třetího kola byly přesto takřka bez úderů. 

Lemos byla tou, která musela trefit, podařilo se. Weili ale byla ostražitá. Opět přenesla souboj na zem, tam však opět hrozila škrcením Lemos. Dotáhnout šrouby ale nedokázala. Na závěr kola se ke slovu dostala přestřelka v postoji. Ani tak k ukončení nevedla.

Na řadu přišla poslední pětiminutovka. Po třiceti sekundách přibila Weili Lemos tvrdou zadní k zemi. Brazilka padla, vzdát se ale odmítala. Číňanka rozjela bouři úderů. Lemos přežívala. Ke cti jí sloužilo, že dokázala stále přežívat. Na vítězství ale zdaleka pomýšlet nemohla.

Tento zápas se odehrával v jasné režii šampionky. Statistiky hrály v její prospěch, 288 úderů proti 21. Téměř patnáct minut kontroly. Weili si připsala úspěšnou obhajobu.

"Tvrdě jsem trénovala, aby na mě dnes čekala lehká práce," řekla staronová šampionka sympatickou angličtinou. Lehká práce na ni nečekala, dominantní vítězství si ale připsat dokázala.



Další články v kategorii

Stejný věk, markantní rozdíl. Tyson vypadal v 18 letech jako démon, Paul jako fešák ze střední

31.05.2024Americký boxer, youtuber a influencer Jake Paul považuje sebe samotného za další velkou boxerskou superstar. Své jméno si v ringu buduje od ...

Vše pro výhru, Végh trénuje na Vémolu i o půlnoci

31.05.2024Za týden budou mít po vážení, pátek bude poslední překážkou pro sobotní odvetu mezi Attilou Véghem a Karlosem Vémolou. ...

Plamenný staredown. Hvězdy UFC musela oddělovat ochranka. Vzduchem létala ostrá slova

31.05.2024Slavná organizace UFC momentálně hledí k víkendovému turnaji s pořadovým číslem 302, jehož hlavní bitvou je střet lehkých ...

Boj Bledé potvrzen. Na další zápas v UFC poletí více než 13 tisíc kilometrů

31.05.2024Je to oficiální. Tereza Bledá se vydá na další zteč do UFC. A třetí souboj v americké organizaci zažije až v daleké Austrálii. ...

Na přemožitelky Pudilové čeká duel v UFC. Jedna vsadila na divokou kartu, vypnula hruď

31.05.2024Víkendový galavečer UFC 302 je za rohem, New Jersey chystá půdu pro titulový boj v lehké divizi, k vidění bude ostrá řežba středních ...

Usměvavá lékařka a její tvrdý koníček. Z ordinace do boxu bez rukavic

31.05.2024Lékařka a box bez rukavic. Zdá se vám to nemožné, málo pravděpodobné? Ale je to tak. Sarah Shell si připsala poslední výhru ...

Zvítězím, ať se děje cokoli, hlásí Machaev před válkou v Edenu. Pro druhé místo si do Gamechangeru nepřišel

31.05.2024Do Tipsport Gamechangeru vletěl tenhle chlapík vážně skvěle. Veterána UFC Makwana Amirkhaniho v osmifinále doslova přejel, teď ho ale čeká prověrka ...

Ponížený Wilder jde do bitvy o záchranu kariéry. Už se zase těší na drogu

31.05.2024Má za sebou překvapivou porážku a v sobotu dostane šanci, jak svoji uvadající kariéru zachránit a její trajektorii znovu obrátit ...

Cesta profesionála MMA, to není jen boj. Také čekání na soupeře

31.05.2024Amatérskou kariéru si poctivě prošel, zažil na třicet MMA zápasů, roky sbíral zkušenosti. A to i v české reprezentaci. Teď už Vojtěch ...

Načíst další články