Hlavní obsah

Terminátor Vémola chce ztrestat váhového hříšníka, napjatá situace mezi šampiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat českého „Terminátora“ je tady. Legendární Karlos Vémola po dlouhých devíti měsících zažije zápasové peklo. Před ostře sledovanou květnovou odvetnou bitvou s Patrikem Kinclem narazí na sobotním turnaji Oktagon 41 na bojovníka z Americké Samoy Al Matavaa, tomu již tradiční problémy s váhou nadělaly nemalou neplechu. Terminátorovi soupeřův úlet nevadil, do boje půjde i tak. Při premiéře na severu Čech nebude chybět ani bitva o titul. O pás bantamové váze si to rozdají Dán Jonas Magard a Američan Gustavo Lopez, mezi kterými rozhodně nepanuje kamarádská nálada. Představí se i navrátivší Robin Fošum, Daniel Škvor či Ondřej Raška.

Foto: Oktagon MMA

Staredown mezi Al Matavaem a Karlosem Vémolou před turnajem Oktagon 41.

Článek
Fotogalerie

Vémola naposledy bojoval loni v červenci na Štvanici, kde vybojoval titul polotěžké divize. V tu dobu se ale ještě nevědělo, že to bude na dlouho jeho poslední zápas. Před prosincovou odvetou s Patrikem Kinclem musel do nemocnice, kde ho několik týdnů trápily zdravotní problémy. Z nich se dostal, ale před druhým termínem souboje s Kinclem, ke kterému dojde 20. května, si ale řekl o jeden „rozehřívací zápas".

Soupeřem pro turnaj v Liberci mu nakonec bude samojský bojovník Al Matavao, známý váhový průšvihář. Jinak tomu nebylo ani právě před sobotní bitvou s Terminátorem. Prvně jmenovaný sice přišel s požadavkem o změně domluvené váhy na 92 kg, přesto se ani do tohoto limitu nevážil a během prvního pokusu dokonce dohodu přesáhl o více než tři kilogramy. Zápas se přesto bude konat, Terminátor jej před očekávanou odvetou s Kinclem potřebuje.

Al Matavao opět o hodně převážil. Karlos Vémola i přesto zápas v Liberci chceVideo: Sport.cz

„Každému se může stát, že trochu převáží, ale tohle není zrovna málo. Každopádně to není jen o váze, těším se na zápas," líčil Vémola bezprostředně po oficiálním vážení. Razantně ovšem zareagovala organizace, která se se zkušeným Al Matavaem po turnaji zřejmě rozloučí. „Smrdí to neprofesionalitou a je dost možné, že ho vidíme naposledy," připustil spoluzakladatel Ondřej Novotný.

Velezkušený Matavao přesto nechce dát svou kůži zadarmo a touží zopakovat nedávný úspěch, kdy získal skalp slovenského bijce Marka Mazúcha, kterého překvapivě knokautoval již v prvním kole. „Když já střelím, tak padne každý. A 15. dubna počítejte s tím, že znovu udeřím," láká diváky na souboj s Terminátorem.

Pozornost se stáčí i k jediné titulové bitvě. Král bantamové váhy Dán Jonas Magard se do kulatého kolbiště vrací po necelém roce a půl. Před několika měsíci jej zradila zlomená čelist, z odvety s českým bojovníkem Filipem Mackem tak sešlo. Dokonale toho využil bývalý bijec slavné UFC Američan Gustavo Lopez, který na poslední chvíli přijal pozici náhradníka, českého ranaře rychle porazil, a vybojoval prozatímní titul. Nyní bude moci zaútočit i na ten právoplatný.

„Říká si Žralok, ale je to spíš Baby Žralok. Já ho utopím," hlásí sebevědomě Lopez, který si se svým rivalem měl co říct během nedávné tiskové konference, kde padaly všemožné narážky. Magard si například rýpl do postavou „nepřipraveného" soupeře. „Chci, aby byl v nejlepší formě svého života. Aby to byla ta nejsilnější možná verze Gustava Lopeze," zdůraznil šampion. Napjaté to bylo i během pátečních staredownů. Titulová bitva tak znovu nabírá na obrátkách.

Po necelých dvou letech zažije comeback i obávaný Robin Fošum, který má za sebou nejtěžší boj kariéry. Onemocněl covidem, kdy byl v kritickém stavu v nemocnici, kde mu ani lékaři nedávali moc šancí na zotavení. „Málem jsem to nepřežil. Měsíc jsem ležel na ARO, a ještě rok jsem se z toho dostával doma," vzpomíná dojatý Fošum. Po nuceném kariérním odstupu se však návratu dočká. Soupeřem bude Švéd Nermin Hajdarpašič.

Zázrak v kleci. Málem ho zabil covid, dvakrát hrozil konec kariéry. Robin Fošum vše překonal a hlásí comebackVideo: Sport.cz

Nedávnou porážku bude chtít odčinit i vytáhlý ranař Daniel Škvor. Zástupce Reinders MMA naposledy prohrál v důležité bitvě s Francouzem Jorickem Montagnacem, kterému podlehl již po 38 vteřinách. Jak ale sám český bojovník přiznal, před zápasem bojoval i s osobními problémy. Nenastoupit do boje však nepřipadalo v úvahu.

„Deset měsíců bez výplaty se nedá. Spíš mě štvalo, že jsem k tomuhle tlačený," mrzí jinak dobře naladěného Škvora, který se utká s Angličanem Danem Vinnim, jenž dokonce přišel s netradiční výzvou. S rivalem se chtěl poměřit pouze v postoji. To pro Škvora nepřipadá v úvahu a je připraven předvést všestranné MMA.

Daniel Škvor dostal od soupeře pro Liberec zajímavou výzvu. Jen ruce? Nikdy, budu ho házet!Video: Sport.cz

Poprvé v letošním roce půjde do boje milovaný i nenáviděný Václav Mikulášek. Loni v prosinci se mu povedlo utnout čtyřzápasovou sérii porážek, po výhře nad Petrem Bartoňkem změří síly se Slovákem Matyasem Viszlayem. Comeback hlásí i tvrďák Ondřej Raška, kterého po dvou letech v kleci přivítá Němec Jaime Cordero. Libercem to ale bude otřásat i během dalších zápasů včetně těžkých vah.

Turnaj Oktagon 41 startuje již v sobotu 15. dubna od 18:00 a sledovat jej můžete zakoupením PPV zde.

Reklama