Hlavní obsah

Nezlomný výkon a konec kariéry. Z dechberoucí bitvy v UFC vzešel nový šampion, gratuluje mu i Procházka

Aktualizováno

Neskutečné. Titulová bitva v polotěžké váze slavné UFC mezi Američanem Jamahalem Hillem a Brazilcem Gloverem Teixeirou přinesla dechberoucí výkony obou bojovníků, z krvavé bitvy však vítězně odešel prvně jmenovaný, jenž po českém bojovníkovi Jiřím Procházkovi usedl na trůn šampiona divize do 93 kilogramů. Glover Teixeira pro změnu ukončil kariéru. „Pojďme se soustředit na nový cíl," řekl pro Sport.cz po zápase Procházkův trenér Martin Karaivanov, jenž vysvětlil i diskutabilní rozhodující úder z druhého titulového zápasu mezi Brandonem Morenem a Deivesonem Figueiredem.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Glover Teixeira (vlevo) a Jamahal Hill na turnaji UFC 283

Článek
Fotogalerie

Nelítostný scénář hlavního zápasu turnaje UFC 283 se začal psát hned od úvodu. Teixeira totiž rychle upustil od taktiky zkracovat vzdálenost a rozhodl se o pravou chlapskou postojovou přestřelku. A to byla u Hilla sázka na jistotu. Jeho dlouhé končetiny totiž fungovaly excelentně a po několika úderech bylo znát, že tento recept Teixeirovi vůbec nechutná.

Třiačtyřicetiletý Brazilec sice dokázal kontrovat, mnohem častěji ale sám inkasoval a po chvíli se to začalo projevovat i na tváři. Hill v aktivitě nepolevoval, další ofenzivní smrští nadělal další neplechu a soupeř si před ním dokonce několikrát zatancoval. „Neskutečné, co Glover vydržel. Ani není možné, co všechno vydržel. Mnozí ho během zápasu odepisovali, ale když ho znáš, tak víš, že to nedá zadarmo a bylo vidět, že několikrát byl schopen zápas otočit," smekl po zápase i trenér Jiřího Procházky Martin Karaivanov.

Hill měl zápas jasně ve své režii a pokračoval ve spanilé jízdě za titulem. Naopak Teixeira začal víc a víc tápat a v některých momentech to vypadalo, že by se snad mohl blížit konec zápasu. Výkon nezlomného brazilského veterána přesto pokračoval, a to i přes viditelné šrámy na tváři a napínavé situace při soupeřově tvrdém ground and pound. Před domácím publikem si sáhl na dno a zkrátka se odmítl vzdát. A to ani přes hrozivě vypadající tržnou ránu u obočí, kterou sudí před posledním kolem kontroloval.

Pokračování v boji sice na zvrat nestačilo, na potlesk zaplněného publika ale ano. Bývalý soupeř někdejšího šampiona divize do 93 kilogramů Jiřího Procházky soupeři podlehl na body a před domácími fanoušky překvapivě na znamení konce kariéry položil rukavice do středu klece. Pás šampiona si mezitím kolem svého pasu hýčkal perfektně přípravený Američan Hill, který naopak vystoupal na samotný vrchol kariéry.

„Neskutečný zápas. Je ale třeba vyseknout poklonu Jamahlovi za to, jak byl připravenej. Nečekal jsem až takhle dominantní výkon. Pojďme se soustředit na nový cíl," pokračoval Karaivanov, který před zápasem favorizoval na vítězství Teixeiru.

Počtvrté během necelých dvou let na sebe narazili elitní bojovníci muší divize Deiveson Figueirdo a Brandon Moreno. Šampion vs. prozatímní šampion. Také tentokráte se očekávala naprosto vyrovnaná bitva, v jejíž průběhu by se mělo rozhodovat v naprostých detailech. A o tom koneckonců napověděly předchozí tři fighty.

Moreno se do největších problémů paradoxně dostal z výhodných pozice na zemi, kde jej soupeř zkoušel dvakrát překvapit gilotinou, kterou svíral několik vteřinek. Mexičanovi se pokaždé povedlo ze svízelné situace utéct a naoplátku to rivalovi spočítal v postoji, kde byl o třídu lepší a první dvě kola tak lehce převažovala právě v jeho prospěch. Zásadní moment pro zbytek duelu ale přišel ve třetí pětiminutovce.

Po dalších výměnách přiletěl jeden z úderů přímo do tváře Brazilce Figueireda, který marně reklamoval zásah prstu do oka. Sudí nic takového neviděl, Moreno tak diskutabilní situace využil, dezorientovaného soupeře hodil na zem, kde si s ním po zbytek kola pohrával. V tu chvíli byla iniciativa jednoznačně na straně Morena, který soupeře ztrestal až do dalšího prolití krve. Nepříjemnosti pro brazilského šampiona ale zdaleka nebyly minulostí.

Po skončení třetího kola se na jeho zraněné oko musel podívat lékař. A jelikož ho Figueiredo nemohl ani otevřít a měl ho pěkně nateklé, byl duel předčasně zastaven v přestávce před čtvrtým kolem. Moreno tak mohl oslavit hodně zvláštní vítězství a podruhé v kariéře se stal právoplatným šampionem muší divize. Z ochozů se mezitím ozýval pískot brazilského publika. „Úder byl v pořádku, bylo to zavřenou pěstí. Takhle ten úder je v pořádku," zhodnotil brněnský kouč Karaivanov.

Cenné vítězství si připsal i Gilbert Burns. V závěru prvního kola v souboji proti rozjetému Neilu Magnymu dokázal vykouzlit fantastickou submisi a dal tak zapomenout na nedávnou porážku proti Chamzatu Chimaevovi. Dlouho v kleci se nezdržel ani jiný Brazilec, Johnny Walker, který krátce po dvou minutách přejel Paula Craiga. Naprosto suverénní vítězství si připsala také Jessica Andradeová.

Reklama