Ukončení soupeře pomocí kotrmelce? Dánský bojovník vytáhl v Oktagonu na holandského učitele nevídanou submisi

Ukončení soupeře pomocí kotrmelce? Dánský bojovník vytáhl v Oktagonu na holandského učitele nevídanou submisi Melvin van Suijdam vs. Louis Glismann | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Sobotní turnaj Oktagon 43 byl plný silných okamžiků a jedním z nich byla také vzácná submise z rukou dánského borce Louise Glismanna.

Omoplata je jedna z technik, která se v MMA moc nevidí. Ne že by nefungovala, ale většinou jsou bojovníci bez kimona až příliš zpocení na to, aby ji bylo možné pořádně chytit a navíc, pokud už má bojovník něco natrénováno, často nedovolí soupeři, aby se do ní dostal.

Včera ji ale vůbec poprvé v Oktagonu aplikoval dánský bojovník Louis Glismann, který se v rámci pyramidového turnaji Tipsport Gamechanger utkal o postup do semifinále s nizozemským učitelem Melvinem Van Suijdamem. Oba se spolu střetli už před 5 lety a tehdy bral vítězství na kneebar Glismann. Holandský soupeř mu tak měl co oplácet, ale ani včera se mu nepodařilo nad dánským borcem vyzrát.

Oba bojovníci v prvních zápasech pyramidy před pár měsíci předvedli skvělé výkony a především Van Suijdam proti Radovanovi Úškrtovi hodně příjemně překvapil. Ukázal komplexnost, ale především nebezpečný postoj, ve kterém by mohl Glismannovi zatopit. I tak byl ale jeho dánský soupeř, který je především excelentním grapplerem, považován za favorita.

Očekávalo se tedy, že Van Suijdam bude chtít držet zápas v postoji, ale nakonec to byl on, kdo ucítil příležitost k takedownu a pokusil se o něj. Jenže Glismannn jej ubránil, natlačil Nizozemce na klec a sám jej po chvíli dostal na zem, odkud už se holandský bojovník nedostal. Glismann jej demoloval z vrchní pozice a sice se mu občas podařilo téměř postavit, ale vždy jej vzal dánský borec zpět na zem.

Ke konci prvního kola mu při jednom takovém pokusu uvěznil Glismann ruku mezi svýma nohama a nepřestával jej mlátit. Když už zbývalo jen 10 vteřin do konce kola a dánský bojovník věděl, že už by případná ztráta pozice neznamenala žádný risk, rozhodl se udělat kotrmelec i s Melvinovou uvězněnou rukou. Výsledkem byla okamžitá páka na rameno – tzv. inverted omoplata, kterou Holanďan ihned odplácal.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Louis Glismann se tak radoval z vítězství, kterého velice chytře dosáhl pouhé 3 vteřiny před koncem prvního kola.

„Bavíte se Praho?! Tohle je moment hodný gladiátorů!“ zařval nadšený vítěz po zápase do mikrofonu. „Tohle jsem v gymu dělal už mockrát. Je to v podstatě obrácená omoplata, není to ta obvyklá omoplata, kterou normálně vidíte. Je to hodně speciální submise, a nemyslím, že je v MMA moc často k vidění na profesionální úrovni. Jsem za tuto submisi hrozně šťastný.“

Dánský borec si za tohle nevídané ukončení odnesl bonus za nejlepší výkon večera. Zároveň se vítězstvím dostal do semifinále pyramidy, kde jej doplní vítěz duelu mezi Marcelem Grabinskim a Andreasem Michailidisem. A Louis pro ně měl zprávu:

„Ať vyhraje ten lepší. Oba jste úžasní bojovníci, tak mi ukažte kdo z vás je lepší a já vás pak zmlátím.“

Zdroje:  oktagon.tv

Nejnovější články