V KSW mohl vydělat velké peníze, v RFA vyhrávat tituly. Brož ale poslechl srdce a vybral si Oktagon

V KSW mohl vydělat velké peníze, v RFA vyhrávat tituly. Brož ale poslechl srdce a vybral si Oktagon Miroslav "Inkvizitor" Brož v Oktagonu | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Jako jediný bojovník zápasil ve třech největších MMA organizacích střední Evropy. Miroslav „Inkvizitor“ Brož poodhalil zákulisí turnaje KSW, působení v RFA i své šance v Oktagonu.

Bývalý hokejový brankář a silně věřící člověk v MMA? Kombinace, která překvapí leckterého fanouška bojových sportů. Míra Brož jde po zcela unikátní životní cestě, která ho nyní zavedla zpět pod hlavičku organizace OKTAGON. Před sobotním zápasem na turnaji Fabriq 2, kde poměří síly s Denisem Farkašem, nám v rozhovoru poodhalil zákulisí přední evropské organizace, jednání s Oktagonem i své plány do budoucna.

Ahoj Míro. Poslední dobou bylo kolem Tebe celkem rušno. Stal ses staronovou posilou Oktagon MMA. Jaké jsou Tvé momentální pocity?

Poslední dobou bylo kolem mě opravdu hodně rušno. Ladil se můj přestup, řešili jsme více nabídek a čekali, jak se to vyvrbí. Nakonec jsem byl moc rád, že to takhle dopadlo. Můžu se konečně soustředit jen na sebe. Jsem rád, že jsem zpátky doma v Oktagonu. Zkusil jsem něco nového, ale jelikož jsem vždy s Ondrou Novotným i Palem Nerudou jednal férově, tak jsem se mohl bez problémů vrátit. S Ondrou jsem se domluvili, že začnu na Fabriqu, takže jdeme do toho.

Jak probíhala jednání s největší organizací domácí scény?

Jednání byla úplně skvělá. Abych řekl pravdu, tak jsem nečekal, že to bude takhle jednoduché. Ještě jednou bych chtěl Ondrovi a Palovi moc poděkovat. Stejně tak celému týmu Oktagonu, všichni se mnou jednali velmi dobře. Jsem vážně rád, že to takhle dopadlo a že jsem zpátky. A teď se těším na příští zápas. Chybělo mi to, a proto jsem zpátky!

Dostal jsi i jiné nabídky? Byla na stole i smlouva s RFA?

Ano, také jsem od nich nabídku dostal. Největší nabídku jsem dostal od KSW, ale byly tu i jiné organizace. Já jsem byl rozhodnutý, že si vyberu mezi KSW a Oktagonem. Už jednou jsem si vybral lepší peníze a už to nikdy neudělám. V RFA mi nabídli zápas o titul, takže pokud bych chtěl hned nějaké tituly, zůstanu v RFA. Pro mě je důležité být tam, kde mě to táhne a kde jsem spokojený. KSW pro mě byl sen, který jsem si již splnil. Přestože mi nabízeli skvělé peníze, rozhodl jsem se vrátit do Česka. Jsem Čech, moji sponzoři jsou z České republiky. Mám před sebou několik let zápasení, chci předvádět tvrdé bitvy a chci být doma.

Jsi pravděpodobně jediný bojovník, který zápasil v Oktagonu, KSW i RFA. Můžeš tyto organizace nějak porovnat?

Ano, jsem jediný (smích). Turnaj KSW byl obrovský zážitek. Byl to turnaj s hlavním zápasem Soldič vs. Khalidov, takže obrovsky sledovaný. Byl jsem z toho trošku vyplesklý a nervózní. Skvělá moderní hala. Zákulisí bylo na špičkové úrovni, to jsme až takhle fakt nečekali. Přijel jsem, dostal jsem peníze, vybavení, oblečení za tisíce korun. V den zápasu jídlo, suši na stole. Opravdu se o zápasníky perfektně starají a ten komfort byl nejlepší, jaký jsem zažil. Dobře se o mě starali i RFA, nebyl s ničím žádný problém. A co se týče Oktagonu? Ve všem KSW dohání. KSW má dlouhou tradici, ale Oktagon se jim za pár let dokázal vyrovnat.

KSW je evropská jednička. Můžeš nám prozradit něco ze zákulisí?

Ano, KSW je evropská špička, ale také má své mouchy. Například smlouva. Nechtěl jsem podepsat dlouhodobý kontrakt, protože ve smlouvě byly opravdu velké smluvní pokuty. Já dělám ještě svoji práci a nechtěl jsem být vázaný tím, že mi někdo zavolá a řekne: půjdeš bojovat támhle a támhle. Už musím přemýšlet trošku jinak. Byl jsem jediný, kdo dostal smlouvu na jeden zápas, protože jsem nechtěl podepsat delší kontrakt. Takže byly samozřejmě nějaké tahanice, protože oni mi tu smlouvu nechtěli dát.

Boris Marhanský, majitel RFA, v rozhovoru prozradil, že jste se rozešli v dobrém. Jaké máš vztahy s druhou největší československou organizací?

Vztahy máme v pohodě. Já svých rozhodnutí nikdy nelituju. Že se mi zranilo několik soupeřů, rozhodně nebyla chyba RFA, to se prostě stalo a takhle blbě sešlo. S Borisem jsme si všechno vyříkali, rozešli jsme se v dobrém a já jdu dál. S RFA jsem naprosto v pohodě, ale já chtěl zpátky do Oktagonu.

Bojoval jsi ve střední i welterové váze. V jaké divizi se představíš v Oktagon MMA?

Ve střední jsem to měl 8-0 než jsem prohrál s Datlem a s Bělem. Vždy jsem slýchal, že mám jít do nižší váhy. Zkoušel jsem i lehkou, ale tu jsem nikdy neudělal. Nejméně jsem navážil asi 74 kilogramů, a to byl fakt masakr, to jsem málem zdechnul. Welter je pro mě ideální, jsem tam sice menší, ale zase mám jiný pohyb, pracuji na tom s Lubošem Šudou. Lépe si umím zkrátit vzdálenost a už tam jen tak nestojím, ale v přestřelkách jsem pořád stejný (smích). Každopádně welter je a bude moje divize. Navážím 77 a v zápasem mám 90 kilo, takže ideální.

Máš už v hlavě nějakého soupeře a je Tvým cílem pás šampiona?

Jsem nohama na zemi. Teprve jsem se do Oktagonu vrátil, a i když mám poměrně dobrý rekord, tak jsem úplně na konci žebříčku a musím se dostat tam, kam chci. Takže já si teď vůbec nemůžu o nic říkat a pouze makat, předvádět dobré zápasy a dát lidem vědět, že jsem tu. V budoucnu bych si rád dal odvetu s Jungwirthem, Eckerlin by mě určitě zajímal, kdyby mě tedy on vzal (smích). Robo Pukač je tu už roky, zápasil ještě dřív než já, a to je opravdu co říct. Jmen je tam hodně, welterová divize je narvaná, ale já si nemůžu říkat o borce vysoko postavené, musím jít zápas od zápasu. Pás šampiona (smích). Pro mě je šampion pořád David Kozma, i když s Britem prohrál. Já jsem kluk, co ve dvaceti skončil s hokejem a začal dělat MMA, takže jsem vděčný za to, kde jsem teď. Pokud Bůh dá, jednou se tam třeba dostanu, ale teď o titulu vůbec nepřemýšlím. Je to strašně daleko. Přišel jsem předvádět atraktivní zápasy a bavit lidi. Dělat to, co mi nejvíce chybělo.

Je něco, co by si chtěl vzkázat čtenářům a fanouškům bojových sportů?

Chtěl bych lidem vzkázat, ať věří v Boha, je to strašně důležité a v dnešní zvláštní době, si to mnoho lidí uvědomuje. Fanouškům bych chtěl vzkázat to, co jsem tady již několikrát říkal. Nejde mi o peníze, nehoním se za tituly. Chci jen předvádět ty nejlepší zápasy a bavit lidi. Když bych chtěl peníze, půjdu do KSW, kdybych toužil po titulech, zůstanu v RFA. Ale já se vrátil do Oktagonu se vší pokorou a na konec žebříčku s tím, že chci předvádět tvrdé zápasy, na které budou lidi vzpomínat. Děkuji Bohu, že dělám to, co dělám a žiju si svůj sen. Ve dvaceti letech jsem si nikdy nedokázal ani představit, že nastoupím v hale pro 20 tisíc lidí kde byl i Khalidov.

Zdroje:  vlastní

Nejnovější články