Hlavní obsah

Velký návrat i sbohem. UFC znovu přivítá legendu, luxusní peníze naopak odmítl obávaný šampion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký návrat je tu. Jeden z nejlepších MMA bojovníků všech dob Američan Jon Jones se po více než třech letech vrací do klece. Po různých skandálech spojených s jeho osobou se divákům představí 4. března na turnaji UFC 285 v titulovém duelu těžké váhy proti Francouzi Cirylu Ganemu. Informaci potvrdil šéf UFC Dana White, který mimo jiné přiznal, že se s nejslavnější organizací loučí šampion těžkotonážní divize Francis Ngannou.

Foto: UFC

Jon Jones se naposledy v kleci objevil před třemi lety.

Článek

Dlouhé měsíce se o tom spekulovalo, nyní je vše oficiální. Bývalý šampion polotěžké divize slavné UFC Jon Jones je zpět. Američan tak problematické období, během něhož se z obávaného bojovníka stal muž na hraně zákona, definitivně hodil za hlavu a v kleci se představí poprvé od února roku 2020, kdy na body porazil Dominicka Reyese.

Pětatřicetiletý Američan se navíc ihned představí v titulovém duelu. UFC naplánovala jeho duel na 4. březen v Las Vegas, kde svede boj o pás těžké váhy s Francouzem Cirylem Ganem, který v minulosti o něj již jednou neúspěšně bojoval. Realizaci duelu pomohl i fakt, že se s UFC loučí její těžkotonážní šampion Francis Ngannou, který nejen, že opustí vrata zápasnické „Ligy mistrů", ale rovněž odmítl možnost stát se nejlépe placenou těžkou váhu v historii.

„Nabídli jsme Francisovi takové podmínky, které by z něj udělaly nejlépe placenou těžkou váhu v historii této společnosti. Bral by víc než Brock Lesnar, víc než kdokoli jiný. On tuto dohodu ale odmítl. Už v minulosti jsem řekl, že když tu někdo nechce být, tak tu být nemusí," potvrdil White na tiskové konferenci.

UFC se tak loučí s jedním z nejlepších bojovníků. „S Francisem jsme jednali dva roky. A vzhledem k tomu, že je po operaci kolena, tak si nemyslím, že by byl schopen v březnu naskočit do akce. Myslím si, že jeho zdravotní problémy mají co dočinění s tím, jak se rozhodl. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, ale prostě to nevyšlo. Je to druhý člověk, se kterým jsme se nedohodli. Tím prvním byl Fjodor Jemejlaněnko, teď je to on," pokračoval slavný šéf.

Pro Ngannoua by údajně byl zápas s Jonesem velký risk. „Myslím, že nechce riskovat. Měl jít proti Jonu Jonesovi, nejlepšímu bojovníkovi všech dob, a zkrátka je pro něj rozumnější bojovat někde, kde mu za snadné soupeře dají hodně peněz. To my ale neděláme," konstatuje třiapadesátiletý White. „Ať se rozhodně udělat cokoli, byla to zábava, když tu byl. Přeji mu to jen to nejlepší, všechno dobré," doplnil.

Situace je to ale více než příhodná pro Francouze Gana, který bude mít druhou šanci ukořistit titul. V roce 2022 totiž na body nestačil právě na šampiona Ngannoua. „Jonese jsem vyzýval, protože jsme všichni věděli, jaká je situace kolem něj a Francise. Netrvalo dlouho a můj zápas byl potvrzen, za což jsem šťastný. Je to opravdová výzva," přiznává rodák z Paříže.

Těžká váha nejprestižnější bojové organizace tak dostává s příchodem legendárního bojovníka ještě větší rozměr. Nejen fanoušci bojových sportů jsou natěšení na to, co Jones po dlouhé zápasové odmlce předvede. Zajímavé bude sledovat i kroky odcházejícího Ngannoua, jehož například lanaří zámořská organizace PFL. Spekulovalo se i o boxerském souboji s šampionem těžký váhy Britem Tysonem Fury.

Reklama

Související témata: