Výstřel, jenž z vás udělá omráčenou kachnu. Procházkův kat má nejlepší levý hák na světě

16.11.2023

Autor: Miroslav Obluk

A bylo po boji. Levačka rozhodla.

A bylo po boji. Levačka rozhodla. FOTO: Profimedia.cz


Obávaná zbraň, která je vždy připravena udeřit. Smrtící šíp, jenž málokdy mine svůj cíl. Skrytá levačka nového krále polotěžké váhy UFC Alexe Pereiry budí respekt, nahání strach. Stačí jediná chvíle nepozornosti, jediná příležitost k výstřelu a Poatan soupeře dostane tam, kam chce. Udeří a nastane rychlý konec. Brazilský lovec s nejlepším levým hákem ve světě MMA.


Naposledy tuto zbraň pocítil na vlastní kůži Jiří Procházka. Český samuraj měl bitvu s Brazilcem dobře rozehranou. Soustředil se, rozebíral soupeře, když však uviděl příležitost k ukončení, bezhlavě se po ní vrhl.

"Než mě trefil, tak do té doby to šlo podle mé vůle, a to i včetně calfkicků, které jsem schytával. Na ně jsem byl připravený," vzpomínal Jiří na UFC 295 v rozhovoru pro kaocko.cz.

Stejný pocit měl i Poatan. I podle jeho mínění se zápas odehrával tak, jak chtěl. "Útočil na mě hodně dobře, byl agresivní, já jsem ale postupně chytal svůj rytmus. Čekal jsem, že udělá chybu," odhalil svou taktiku novopečený šampion na pozápasové tiskové konferenci. 

Chyba, jež změnila ráz hry, přišla po devíti minutách boje.

Jiří trefil dobrou zadní, ucítil příležitost k ukončení. Začal trefovat, dostal soupeře k pletivu, začal lovce lovit. Neulovil. Alex u pletiva vyslal pekelnou kombinaci, na tento scénář byl skvěle připraven.

Nejprve se vyhnul smrtící kulce, pak trefil precizní pravačku, díky které si udělal prostor pro skrytý levý háček. Ten dopadl přesně, past sklapla. Jiří padl na kolena, kde schytal několik nepříjemných loktů do hlavy, načež rozhodčí zápas ukončil. 

Tato kombinace nebyla dílem náhody. Alex měl tento pohyb mistrně nacvičený. Nepatrný levý hák většinou neukončuje soupeře na první dobrou, ale dostává je do pozice, kde jsou zranitelní.

"Ten chlap má nejlepší levý hák v MMA, v kickboxu. Když ten levý hák zasadí, nesrazí vás přímo na zem, ale dostane vás do pozice, které já říkám, pozice typu: 'dokonči ho'," chválil Brazilce jeden z nejuznávanějších světových trenérů MMA Firas Zahabi na youtubovém kanálu Tristar Gym. 

"Jsi jako omráčený, zmatený. Jako bys byl jen sedící kachnou. Stalo se to Adesanyovi, stalo se to Stricklandovi, stalo se to Jiřímu. Všichni tři jsou šampioni, světová třída. Všichni dostali ránu levým hákem a všichni byli jako opaření," chválil Brazilce Kanaďan, pod jehož taktovkou se připravoval i legendární Georges St-Pierre.

Jiří byl tímto úderem omámen pouze chvíli. Následná sprška loktů ho ale stála zápas. 

To však na cti českého samuraje neubírá. Procházka v New Yorku opět pozvedl české MMA na novou úroveň. Nestačil pouze na hák lovce, který je mistrem svého řemesla.



Další články v kategorii

V prosinci si dali tvrdý boj, dnes spolu trénují. Buchinger a Paradeiser ladí formu

09.05.2024Jubilejní galavečer se vší parádou. Tuzemská organizace PML připravuje své desáté pokračování. To spatří ...

Velkolepý comeback dostal další dílek. McGregor mu vezme dech, tipují fanoušci

09.05.2024Napětí stoupá, očekávané datum se blíží. Dva bojovníci, kteří v poslední době stáli opodál, se vrací ...

Polský rival pochválil Procházku, pak ho zatratil. Myslím, že by o titul bojovat neměl

09.05.2024 Stojí opodál, kvůli zranění nezápasí. Na bojovou výhru čeká již dva roky, přesto věří, že by měl v dalším zápase ...

Unikátní pohled na KO. Oktagon si pro fanoušky připravil revoluční novinku

09.05.2024Když skončí zápas MMA, může být jasno. Soupeř padne po tvrdém KO, o vítězi rozhodne submise nebo jasná výhra na body. Když skončí ...

Šest sekund exploze. Tyson rozdal granáty a poslal varování

09.05.2024V polovině března ukázal formu, zapůsobil na své fanoušky. Mike Tyson se pochlubil se svou explozivní rychlostí a tvrdostí na sociálních ...

Kozma se vrací. Chceme vyhrát za každou cenu, říká trenér

09.05.2024Měsíc do návratu, David Kozma opět vkročí do klece. Po několika letech si dal delší pauzu. Naposledy Růžový panter bojoval v září ...

Esa pro historický Eden. Sportovní, fanouškovské, nervové a mediální

09.05.2024Největší domácí MMA turnaj se blíží. Co se týče fanouškovského zájmu, půjde v Česku a na Slovensku napříč ...

Jeho zápasy všechny nudí, řekl šéf UFC o neporaženém bijci a přeladil na fotbal

09.05.2024Sbírá jednu výhru za druhou, v kleci je zatím neporažený. Zastavit jej nedokázali ani v UFC, přesto nemá na růžích ustláno. ...

Hrůzné poselství pro Tysona. Ve válce je vše dovoleno, varuje Paul

09.05.2024Vyřknul svou predikci. Šokující stanovisko. Američan Jake Paul má jasno. V jeho dalším boji půjde o život. Paul se již za pár měsíců ...

Načíst další články