Vždycky se mluví jen o špatných věcech, poukazuje slezský bijec, jehož nezastaví ani vláda

06.07.2023

Autor: Miroslav Obluk

Vítězslav Rajnoch.

Vítězslav Rajnoch.FOTO: se souhlasem Vítězslava Rajnocha


Minulý týden souhlasila vláda České republiky s návrhem ministra školství se zákazem účasti ruských sportovců a týmů na soutěžích a utkáních na českém území. Stejný zákaz se má týkat také účasti sportovců reprezentujících Českou republiku v soutěžích na území Ruska. Někteří lidé tyto kroky kvitují, jiní zase jen nevěřícně kroutí hlavou. Současné nařízení má své důvody, zároveň však diskriminuje svobodnou vůli sportovců. "Já doufám, že to bude nějak v pohodě. Shodou okolností den po tom vyhlášení psal matchmaker ACA trenérovi," řekl Vítězslav Rajnoch v rozhovoru pro kaocko.cz


Ve vašem posledním zápase proti Vladislavovi Mishkevichovi nešlo vše podle plánu. Ve druhém kole jste si poranil nohu při jednom z prvních kopů. Je už vaše noha v pořádku?
Já jsem si vlastně už v přípravě natrhnul šlachu, a v tom zápase se mi to při nějakém kopu ještě více poranilo. Trápí mě to doteď. A nechce se to dát do pohody.

Jak se vám s tímto zraněním trénuje?
Upřímně, já jsem asi osm týdnů po zápase vůbec netrénoval. Bylo toho trochu více. Takže jsem měl úplný oddech. 

To je taky někdy potřeba. Váš soupeř do zápasu vstupoval na vlně čtyř vítězství. Vy jste zápas přijal docela narychlo. Rovnou jste naskočil do rozjetého vlaku. Nelitujete zpětně svého rozhodnutí?
Zpětně asi jo. Já jsem byl po prosincovém zápase dlouho nemocný. Tehdy jsem onemocněl při dělání váhy a pak se to se mnou vleklo. Vůbec jsem netrénoval. Zápas jsem vzal asi pět týdnů předem. A to jsem teprve začal trénovat. Bylo tam více problémů. Bylo to strašně narychlo, váhu jsem nestíhal dělat správně, a to cestování do Ruska je komplikované. Vůbec si to nesedlo. Zpětně to hodnotím jako chybu, že jsem do toho zápasu nastoupil.

S ohledem na zdravotní komplikace a náročné shazování, neplánujete přesun do welteru?
My jsme se o tom s trenérem bavili. Já bych v té 77 asi neměl co dělat. Tam jsou obrovští chlapi. V Česku bych 77 šel. Spíše se musím zaměřit na to, ať si váhu držím i mimo zápasy. S mou prací a s trénováním je to ale náročnější. 

Přes všechny komplikace, které vás provázely, jste předvedl úctyhodný výkon. Vítězství nebylo daleko. Když už jste ale přebíral kontrolu, zradily vás nohy.
Jo, bylo to trochu ironické. Ve druhém kole jsem přestal cítit bolest. Nohy jsem měl ale úplně rozstřílené. Soupeře jsem něčím dobrým trefil, vzal jsem mu nohu. Po zápase jsme se bavili, a on nemohl ani chodit. Ale bohužel. Zavřel oči a na lucky punch mě poslal k zemi. Jsem si do toho naběhl jako blázen. Strašná chyba.

V tom zápase se kopalo opravdu hodně, jednou vás soupeř pořádně nakopl i do rozkroku, to vás muselo také rozhodit, ne?
To až tak ne. Dělal jsem si z toho ale srandu. Před zápasem jsem totiž říkal, že jsem nikdy nedostal do koulí a v tom zápase třikrát. Horší ovšem byly round kicky, jedním z nich mi totiž prasknul žebra. Něco v těch nohách měl (směje se).

Po této dubnové bitvě jste avizoval, že se do ACA vrátíte na podzim. Vláda vám však trochu překazila plány. Budete i tak hledat způsoby, jak se do země dostat?
Určitě. Já doufám, že to bude nějak v pohodě. Shodou okolností den po tom vyhlášení psal matchmaker ACA trenérovi. Ptal se, jestli jsem už v pohodě. To jsme řekli, že potřebuji minimálně tři měsíce na to, abych se dostal do formy. Přes všechna zranění jsem se až teď vrátil do tréninku. Doufám, že na podzim budu zase zpátky.

A nebojíte veřejného lynče, který by mohl přijít za vaše zápasení v Rusku? Přeci jen vyhlášení vlády vyvolalo různé názory. 
Možná se to ještě vystupňuje. Ono prakticky už loni, když jsem zápasil s Khodkevichem, tak mi přišla stovka negativních zpráv. Lidé mě uráželi. Psali, že beru krvavé peníze, že kvůli mně umírají děti. Ať se to samé stane mojí rodině a takové věci. To asi nebudu řešit. Jestli někdo má potřebu zabývat se životem druhého, když vůbec neví, jaká je realita. Ať si to řeší, ale to, co je na internetu je mi jedno.

Tak teď jste mě zaskočil, tím vším, co vám přicházelo. Když se však vrátíme k zápasení, tak i spousta zápasníků nemá s ruskými organizacemi dobré zkušenosti. Patrikovi Kinclovi sebrali před časem vítězství, a podobných příběhů je spousta. Vám se nikdy nic podobného nestalo?

Ten Patrikův zápas si velice dobře pamatuji. Od té doby ale organizace a všechno okolo prošlo takovým vývojem, že dnes si něco takového už nedovolí. V ACA vůbec. Možná, když jsem byl ve WFCA, tak tam byl tlak na rozhodčí, ale teďka vůbec. Navíc je u klece pět mezinárodních rozhodčích, takže si nemyslím, že by se něco podobného mohlo stát i teď. MMA se tam fakt posunulo.

Progres je ve všem, a je fakt, že se i ACA posunulo mezi evropskou špičku.
Právě no. I se známými se bavíme o tom, že když někde zápasím, a ACA není zrovna malá organizace, tak se o tom vůbec nemluví. Píše se jenom o tom, co je v Rusku špatného. O dobrých věcech ani čárka. Předhazují se jen ty špatné věci. A pak je to i tak zafixované, že i ve sportu je všechno špatně. 

Teď to máte v ACA 2-3, máte v hlavě někoho, s kým byste se rád utkal?
Mám v hlavě jedno jméno a vsadili jsme se, že ho dostanu. Já jsem si ale nikdy nevybíral. Většinou nám pošlou jméno, já řeknu, že ho beru a je to domluvené. Když člověk vidí úroveň těch frajerů, tak je v podstatě úplně jedno s kým půjde. 

Kromě zápasů a vaší tesařské práce vedete i gym ve Frýdku-Místku, jak se vám momentálně daří?
Funguji v novém gymu a jsem celkem šťastný. Dříve, jak jsem to tu měl, tak mi to covid zrušil. Teď zase chodí spousta mladých, šikovných kluků. Mají dobrou morálku, snaží se, takže jsem z toho nadšený, jak to nyní funguje.

Takže o zábavu máte postaráno.
To určitě (úsměv).



Další články v kategorii

Splněný sen. Slovenský obr se představí na kartě s McGregorem

14.05.2024Čeká na něj zápas snů, bitva s žijící legendou. Martin Buday má před sebou další misi, životní výzvu, duel s legendárním ...

Český talent se připravuje na slovenského tvrďáka. Cílem je KO. Bude to divoký, láká

14.05.2024Český talent Viktor Červinský znovu dokázal, že má pro strach uděláno. Zvolil si těžkou výzvu. Po Davidu Hoškovi ukázal na slovenského ...

Frajeřina na polské akci. Bojovníci si do klece objednali burgery

14.05.2024Minutová pauza mezi koly, to je čas, při němž se zápasníci snaží načerpat sílu, klid, trochu se vydýchat. Je to také období, ...

V Rusku jsem se málem popral už ve výtahu, vzpomínal Martínek s Vémolou

14.05.2024Je bývalým šampionem Oktagonu, co v současnosti řádí v polské KSW, mezitím si ale střihl angažmá v Rusku. Populární ...

Žádné prázdniny. Pudilová má mít další zápas v UFC

14.05.2024Luana Carolina vs. Lucie Pudilová. Tohle má být pro českou MMA zápasnici další souboj v UFC. Ten se má uskutečnit 20. července v Las ...

Jestli Gábor dorazí silnější než kůň, já než koně dva. Budu jako stroj, slíbil Komuenha před bojem s Borárosem

14.05.2024Má před sebou velký zápas. Souboj se slovenským Punisherem, co rozděluje fanoušky. Frederico Komuenha se v sobotu poměří s Gáborem ...

Pirát promluvil o přežírání po návratu z ostrova. Teď jsem víc sádelník, smál se slovenský bojovník

13.05.2024Oblíbený slovenský zápasník Samuel "Pirát" Krištofič se po návratu z reality show Survivor vrátil do tréninku ...

Záděrovi se mohl splnit velký sen. Dostal laso ze slavné One Championship

13.05.2024V únoru si odbyl vítěznou premiéru v ruské RCC, na dosah měl ale start v ještě v prestižnější organizaci. Vyhlášenému ...

Po výhře další zápas. Jsem žoldák, směje se Kohout před tajemnou misí

13.05.2024Naskočil do boje, po březnovém nezdaru v rámci Tipsport Gamechangeru se vrátil zpět na vítěznou vlnu. Český bojovník Matouš Kohout ...

Načíst další články