Hlavní obsah

Za protesty proti ruské politice byl zadržen. Hrdina! Za šampionem stojí i organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znepokojující zprávy přichází z Gruzie. Po schválení kontroverzního zákona „o agentech zahraničního vlivu“ totiž vznikly bouřlivé protesty v ulicích měst. Tisíce nespokojených horkokrevných obyvatel spustily hotové peklo a mezi protestujícími nechyběl ani šampion největší česko-slovenské bojové organizace Oktagon MMA Gruzínec Maté Sanikidze, který dokonce patří mezi skupinu zadržených osob. Nejprve to potvrdil zápasníkův překladatel, poté i organizace Oktagon MMA.

Pořádně to vřelo! Keitu a Sanikidzeho museli od sebe několikrát odtrhávat. Opravdu se nemají rádiVideo: Sport.cz

 
Článek

V Gruzii panuje velký chaos. Projednávání a následné přijetí návrhu kontroverzního zákona o „agentech zahraničního vlivu" sklidilo obrovskou bouři nevole, která se mimo jiné naplno projevuje i v centru většiny měst. Legislativa totiž nápadně připomíná opatření, kterými putinovský režim v Rusku postupně zlikvidoval všechny své kritiky. Občanům se to nelíbí a rozhodli se s tím něco udělat.

Mezi tisíci protestujícími byl i gruzínský šampion organizace Oktagon MMA v pérové váze Maté Sanikidze, který zároveň patří mezi několik desítek osob, jenž byli zadrženi. „Maté byl včera v noci zatčen za demonstraci proti ruským zákonům a ruské politice v Gruzii. Tento chlap je hrdinou svého lidu v Gruzii a jsem hrdý, že je to můj přítel, který vždy stojí s lidmi," napsal zápasníkův překladatel Giorgi Kokiašvili na sociálních sítích. „Kluci jako on jsou budoucností Gruzie."

Policie zadržela gruzínského šampiona na Rustaveli Avenue, načež byl převezen do Bakuriani. Solidaritu vyjádřil jednoznačným protestem. „Raději bojuji v Evropě zadarmo než v Rusku za miliardu," vzkázal čtyřiadvacetiletý zápasník, který s bojovými sporty začal v patnácti letech. Policie zadržela 66 demonstrantů, kterým hrozí postih za výtržnosti a neuposlechnutí pokynů policie, uvedlo ministerstvo vnitra.

Za nadějným bojovníkem stojí i organizace Oktagon MMA. „O situaci víme už od rána, první informace o tom, co se děje, jsme měli už kolem páté," prohlásil jeden ze spolumajitelů organizace Pavol Neruda. "Jsme v kontaktu s jeho ženou, týmem i managementem a budeme se, s ohledem na naše možnosti, v maximální možné míře snažit pomoci."

Největší tuzemská asociace podpoří zápasníkovu rodinu i finančně. „Dohodli jsme se, že Matého ženu Mariam, ani malého Nathaniela nenecháme na holičkách a podpoříme je i finančně. Věřím, že brzy budeme mít víc informací a hned, jak ho propustí, se s Matém spojíme a nabídneme mu pomocnou ruku ve všech oblastech," zní ve vyjádření Oktagonu MMA.

„Celý tým OKTAGONu stojí za ním. Je potřeba podporovat lidi, kteří bojují za správnou věc a být spolu na stejné lodi. Maté Sanikidze reprezentuje hodnoty, které jsou vlastní i nám a i proto si zaslouží pomoc a podporu od nás i od našich fanoušků." Podporu rivalovi vyjádřil i jeho budoucí soupeř Losene Keita, se kterým se hlasitě přeřvával na páteční tiskové konferenci Oktagon TIME. Belgický šampion na Instagramu sdílel heslo „Free Sanikidze".

Reklama

Související témata: