Zápas Borárose už řeší slovenské ministerstvo. S MMA naráží na díru v zákoně

  18:18
Bratislava (od našeho zpravodaje) - Slovenské Ministerstvo školství, vědy, výzkumu a sportu už několik týdnů ví o podezření na podvodné sázky na zápas v MMA mezi Gáborem Borárosem a Izraelcem Kirillem Medvedovským. Žádné kroky ale dosud nepodniklo, naráží totiž na fakt, že organizaci Fabriq podle jeho vyjádření nereguluje Zákon o sportu. Ministerstvo přesto slibuje podezřelé sázky, kde došlo ke škodě u jedné sázkové kanceláře minimálně sto tisíc korun, řešit.
Slovenský MMA zápasník Gábor Boráros v kleci. S tetováním rád nahání hrůzu.

Slovenský MMA zápasník Gábor Boráros v kleci. S tetováním rád nahání hrůzu. | foto: Oktagon MMA

Sázková společnost Tipsport nelenila a už v průběhu března podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Tvrdí, že má dostatek důkazů, aby dokázala, že v únoru v Nitře na turnaji slovenské organizace Fabriq, jejímž ředitelem je Attila Végh, došlo k podvodným sázkám.

Konkurenční Fortuna tak aktivní nebyla, v polovině dubna pro iDNES.cz uvedla: „Učinili jsme kroky viz dřívější komentáře. To je oznámení o podezření z manipulace soutěže směrem k Ministerstvu školství, vědy, výzkumu a sportu a také směrem ke Slovenskému svazu MMA.

Na Oktagonu 42 se rozhodne o novém šampionovi. Stream nebo vstupenky zdarma

A dodala: „V rámci slovenské Fortuny dál probíhá interní vyšetřování a analýza dat. Na základě vyhodnocení tohoto teprve bude rozhodnuto o případném dalším postupu.“

Slovenské ministerstvo na dotazy iDNES.cz potvrdilo, že oznámení přijalo. A že ví, že o situaci má podrobnosti i slovenský svaz MMA - MAMMAL.

Kolik vydělaly podezřelé sázky na MMA. A obnoví nevěrohodný Boráros kariéru?

Tady však vzniká zádrhel v řešení problému. Slovenské ministerstvo uvedlo, že podněty na podezření z manipulace sportovní soutěže jsou podle zákona o sportu v kompetenci národních sportovních svazů.

Jenže smíšená bojová umění (MMA) ještě nemají na Slovensku národní sportovní svaz v souladu se Zákonem o sportu. „MAMMAL dostala od ministerstva v tomto roce dotaci na základ vypsané výzvy, jiné organizace MMA finančně nepodporujeme,“ upřesnilo slovenské ministerstvo.

A pokračovalo: „Podle našich informací organizátor předmětné akce (organizace Fabriq) není členem slovenského svazu MMA. Je akciovou společností a organizaci sportovních událostí má zapsanou v obchodním registru jako předmět podnikání. Uvedená společnost (Fabriq) není zapsaná v informačním systému sportu jako sportovní organizace.“

„Z tohoto pohledu se jedná o výlučně soukromou událost, kterou žádným způsobem nereguluje Zákon o sportu.“

Momentka ze zápasu Václava Mikuláška s Gábore Borárosem.

A právě v tomto bodě vzniká klíčový problém. Na profesionální MMA na Slovensku i třeba v Česku - na rozdíl od přední světové organizace UFC - nedohlíží žádné nezávislé státní komise či svazy a bojové sporty se tu nedají svým fungováním přirovnávat k ostatním tradičním sportům.

Profesionální zápasy v MMA organizují čistě soukromé subjekty - na rozdíl od amatérů.

„Z výše uvedených důvodů ministerstvo v této věci nepodniklo žádné kroky. O předmětném podnětu bude jednat na nejbližším zasedání Monitorovacího výboru zaměřeného na boj proti manipulace sportovních soutěží na Slovensku,“ napsalo nakonec ministerstvo.

Znamená to, že má svázané ruce? Že nemůže s podezřením nic udělat?

Pokud by ministerstvo chtělo, minimálně by mohlo podat samo trestní oznámení.

Podvodné sázky? Tipsport připravuje trestní oznámení. Boráros vinu odmítá

Co se dělo doteď

Podle informací iDNES.cz došlo minimálně u jedné sázkové kanceláře ke škodě vysoko přes sto tisíc korun.

„Vsazené částky se pohybovaly v desetitisících. Při vysokých kurzech i poté, co spadly. Samotný zisk, tedy celková výhra minus vsazená částka, se (u jedné z kanceláří) vyšplhala přes sto tisíc,“ uvedl pro iDNES.cz anonymně člověk z prostředí sázkových kanceláří velice dobře obeznámený s případem.

Slovenského bojovníka Borárose kvůli podezření stáhl z turnaje jak Oktagon, tak i slovenská liga Fabriq, kde na konci února došlo ke skandálnímu souboji s Medvedovským.

Na jak dlouho? Dokud se podezření nevyjasní.

Kdyby organizace „přání“ sázkovek nevyslyšely a stejně Borárosovi zápas na svém turnaji domluvily? Zaprvé by kanceláře na jeho duel nejspíš vypsaly pouze základní kurzy na výhru/prohru a bedlivě by pozorovaly dění, zadruhé by takový krok mohl narušit (a zřejmě by i narušil) důvěru mezi oběma stranami a důvěryhodnost samotného sportu.

MMA zápasník Gábor Boráros (na zemi) schytal naskočené koleno od Kaika Brita. Z roztrženého obličeje teklo mnoho krve a lékař musel zápas ukončit.

Vždyť Tipsport i Fortuna patří ke klíčovým partnerům česko-slovenské scény smíšených bojových umění.

Obě se v posledních týdnech shodly na tom, že zaznamenaly sázky v nezvykle vysokém objemu na výhru Borárose a ukončení přesně ve druhém kole (nejnižší kurz byl na výhru hned v prvním kole).

Sázející dokonce neodradily ani okamžité reakce a úpravy kurzů, které postupně spadly pod dva ku jedné (2:1 znamená, že když vsadíte deset korun, vyhrajete dvacet).

Právě ve druhém kole Boráros zvítězil na technický knokaut, a to hned po pěti sekundách, když se Medvedovský zhroutil po jednom kopu do kolene, přičemž první kolo probíhalo podivně pasivně bez opravdové snahy obou stran zvítězit.

Mnoho podezřelých sázek tak vyšlo.

Tipsportu i Fortuně okamžitě začal blikat rudý alarm, že se v Nitře dělo něco nekalého.

Sám Boráros s veřejností příliš nekomunikuje. Občas přidá emotivní příspěvek na Instagram, před několika týdny taky natočil dlouhé video, kde všechny a hlavně novináře obvinil ze lží a snahy ho poškodit:

Zfixlovaný zápas Borárose? Podezření je tak velké, že ho Oktagon stahuje z akce

„Je to úplné směšné, všude píšete obrovské ko... Nevím, proč máte takové zlé myšlenky, proč mi chcete všichni škodit. Zbytečně. Vůbec nemáte pravdu, proto příští týden bude detailní rozhovor, protože nemáte pravdu. Všechno vysvětlím, protože i já mám právo se vyjádřit. Píšete blbosti a pí..., lžete. Nepřekvapujete mě, už od vás nic neočekávám. Je to vaše obrovská hanba. Můj soupeř se ve druhém kole zranil a můžu za to já? Já chtěl pokračovat i do třetího.“

Žádný detailní rozhovor ale dosud nevznikl. Redakce iDNES.cz Borárose třikrát oslovila s žádostí o vyjádření, slovenský bijec vždy odmítl.

K podezření z podvodných sázek, do kterých by Boráros či jeho okolí mohli být zapletení, řekl: „Vždyť já ani nevím, jak sázkové kanceláře fungují. Nikdy jsem na žádný sport nesázel. Ani korunu.“

Organizace Fabriq ve vyjádření pro iDNES.cz vyloučila, že by o něčem věděla: „Nemáme a ani jsme neměli žádné informace o možném provinění ze strany zápasníka. Pokud by se tato spekulace potvrdila, okamžitě bychom ukončili veškerou spolupráci.“

Ředitel Fabriqu Végh pro slovenský server Nový čas na otázku, zda si myslí, že by byl Boráros schopný podílet se na podvodu, odpověděl toto: „Upřímně doufám, že ne.“

Gábor Boráros v boxerském ringu. Na Slovensku prošetřují podezřelé sázky na jeho zápas v MMA s Izraelcem Medvedovským.

Organizace Fabriq vznikla v březnu minulého roku a podle databáze firem na Slovensku foaf.sk je jedním z členů dozorčí rady zpěvák Patrik Vrbovský (Rytmus) a předsedou představenstva Eduard Gerek a jeho zástupce Matúš Mečár, přičemž oba mají blízko k nitranskému oligarchovi Norbertu Bödorovi známému z několika slovenských kauz včetně kontaktů na Mariana Kočnera.

Denník N napsal, že se všechny informace z foaf.sk shodují s informacemi z obchodního rejstříku, a popsal, že Gerek vlastní klub Spartakus Fight Gym, kde trénují elitní slovenští MMA zápasníci, a připomněl, že Mečára v minulosti odsoudili za vydírání a za usmrcení mladé ženy na přechodu při jízdě autem vyvázl pouze s tříletou podmínkou.

Incident se začal řešit nejen kvůli podezřelým sázkám, ale také kvůli průběhu prvního kola a celému kontextu zápasu mezi Borárosem a Medvedovským. Právě v tomto ohledu vznikají největší pochybnosti.

Očekávalo se, že Boráros zvítězí už v prvním kole, tomu odpovídaly kurzy za zhruba 1,5 i tipy většiny sázejících. Proč? Z několika důvodů.

Třicetiletý Medvedovsky (skóre 12-14) prohrál od roku 2020 všech šest předešlých duelů na technický knokaut v prvním kole - z toho jednou i v tuzemské organizaci Oktagon s Leem Brichtou.

Ač si Medvedovsky v minulosti ozkoušel i prestižní americkou ligu Bellator, v posledních letech si vysloužil nemilou reputaci snadného soupeře.

Do duelu s Borárosem souhlasil nastoupit ve váhovém limitu do 88 kilogramů, sám přitom v nevalné formě navážil pouhých 81 kilo.

Hned první kolo ukázalo, že mezi soupeři je znatelný rozdíl. Izraelec jednal pasivně, prakticky do ničeho se nepouštěl a jen se snažil bránit Borárosovy občasné pokusy o útok. Dvakrát se Slováka pokusil neúspěšně strhnout k zemi.

Ani Boráros ale velkou snahu neprojevoval, lehce soupeře okopával, a když po patnácti vteřinách spadl Medvedovsky po ráně na břicho na zem, nikam nepospíchal, aby duel ukončil.

O přestávce po prvním kole pak kamery zaznamenaly, jak mu trenéři radí: „Dobrý, teď to vyjde, jo. Udělej show, dej třeba naskočené koleno, udělej show.“

Komentátoři duelu také poznamenali: „Asi jsme čekali, že Gábor bude akčnější, když viděl, že může dominovat v postoji i na zemi.“

Druhé kolo už dlouho netrvalo. Gábor kopl Medvedovského po pěti sekundách do levého kolene, ten okamžitě spadl k zemi a po další inkasované ráně do hlavy mezi oba skočil rozhodčí a duel ukončil.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Už není cesty zpět. Hradilek myslel na olympiádu, ale zradila ho ruka

24. dubna 2024  16:58

Před jedenácti lety vládl světovým peřejím. Měl olympijské stříbro z Londýna a stal se mistrem...

Doviziosa čeká po nehodě dlouhá rekonvalescence, týdny bude na vozíku

24. dubna 2024  16:14

Trojnásobného vicemistra světa MotoGP Andreu Doviziosa čeká po těžké nehodě při motokrosovém...

Zakázaná látka v kořence. WADA mlčela o pozitivních testech čínských plavců

24. dubna 2024  15:51

Sotva utichly emoce po rozhodnutí v dopingové kauze ruské krasobruslařky Kamily Valijevové, otřásá...

Mladí odcházejí, základna se zužuje. Skoky dostávají na frak, mrzí šéfa Dukly

24. dubna 2024  15:03

České skoky na lyžích drží nad vodou už jen poslední mohykán: Roman Koudelka. Další reprezentanti i...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...