Zápas s Procházkou není ukazatel, Glover teď bude v nejlepší formě. Co Smith radil Hillovi?

Zápas s Procházkou není ukazatel, Glover teď bude v nejlepší formě. Co Smith radil Hillovi? Glover Teixeira vs. Anthony Smith | zdroj: Profimedia

Anthony Smith má s Gloverem Teixeirou vlastní zápasovou zkušenost, i proto se teď spojil s jeho soupeřem, aby mu pomohl na brazilského veterány vyzrát.

Ačkoliv jsou bojové sporty považovány za individuální sport, většina bojovníků vám potvrdí, že by to bez dobrých tréninkových parťáků nikam nedotáhla. I proto v poslední době sledujeme v MMA světě nový trend, kdy se z konkurentů stanou nečekaně dobří kamarádi. Asi nejvíce byli vidět duo "Smash bros", které zformovali Khamzat Chimaev a Darren Till.

Nyní jim na paty šlapou Jamahal Hill s Anthonym Smithem. Ti se měli původně v březnu pobít spolu, plány se ale jako mávnutím proutku změnily, když Ankalaev v prosinci remizoval s Blachowiczem a polotěžká divize (93 kg) zůstala bez šampiona. Vedení nelenilo a prakticky okamžitě domluvilo nový souboj o titul mezi Teixeirou a právě výše uvedeným Hillem. Smith, který pracuje také jako televizní analytik, se tak ještě v průběhu vysílání dozvěděl, že přišel o soupeře.

O to větší překvapení bylo, když vyšlo najevo, že právě Smith bude pomáhat Hillovi s přípravou na Teixeiru, s nímž v roce 2020 strávil v kleci necelých pět kol. Právě kvůli této zkušenosti se mu prý Jamahal ozval, a přestože byl Smith, šestý muž divizního žebříčku, naštvaný, že ho sedmý Hill přeskočil, okamžitě přijal.

"Důvod, proč jsme se spojili, je, abychom se zlepšili," tvrdí svorně během rozhovorů. Padli si prý do noty už po prvním Hillově zápase v UFC, který sice vyhrál, ale s výkonem vůbec spokojený nebyl. A právě Smith prý dokázal jeho pocity pochopit. Krom toho oba pojí také to, že jsou otci od rodin, pro které se bojováním snaží získat lepší život.

Přesto počítají s tím, že se jednou v kleci možná postaví proti sobě. Smith koneckonců bude v Brazílii přítomen jako oficiální náhradník pro případ, že by Teixeira nebo Hill museli na poslední chvíli odstoupit. Počítají ale spíš s tím, že na střet dojde až někdy v budoucnu. Na jejich kamarádském vztahu se tím prý nic nezmění. Nedělají si starosti ani s tím, že by během společných tréninků odhalili nějaké slabiny toho druhého.

"Já jsem jiný každých šest měsíců, Jamahal bojoval jinak pokaždé, když jsem ho viděl. Takže nečekám, že přijdeme se stejnými věcmi. A zároveň se na tréninku nesnažíme jeden druhému urvat hlavu, je to spíš o mé expertíze, protože jsem s Gloverem bojoval," prohlásil Smith. "Jamal už umí bojovat, já mu neukážu nic převratného. Je to v podstatě o tom, aby se s některými věcmi seznámil, aby je poprvé neviděl až v oktagonu s Gloverem, protože ten dělá některé věci trochu jinak. V některých pozicích mě to zaskočilo, že dělal věci, které bych neočekával." 

Svému kamarádovi ale dělal v podstatě i mentálního kouče a snažil se mu vštípit, aby si celou cestu k prvnímu titulovému zápasu užil a nenechal se semlít vlnou mediální pozornosti a vidinou vyšších výplat, které se s titulem šampiona pojí.

"Když jsem bojoval s Jonem Jonesem, tak už jsem počítal peníze, už jsem věděl, jaké auto si koupím. Měl jsem plány, a potom jsem byl zdevastovaný," zavzpomínal Anthony na životní lekci z roku 2019. Tu další si pak odnesl právě ze zápasu s Teixeirou. 

"Udělal jsem chybu, že jsem koukal na Gloverovy předchozí zápasy a říkal si – tohle tam bude. A pak to tam vlastně nebylo," rozpovídal se. "Řekl jsem Jamalovi, ať nečeká, že Glover udělá stejné chyby dvakrát. Zápas s Procházkou není ukazatel, bude to těžší. Pokud nastoupí stejný Teixeira, tak to bude mít Jamahal docela snadné. Ale já si myslím, že to nebude ten stejný Glover. Bude motivovaný, tohle je jeho poslední šance. Bude to nejtvrdší Teixeira, jakého jsme za poslední dobu viděli, protože je to u něj doma v Brazílii, je to čtyřicátník, má poslední šanci. Pokud prohraje, tak je konec."

Klíčem je podle Smithe neustále Teixeiru zaměstnávat náznaky útoků, aby nemohl neustále tlačit. "Náznaky byly důvodem, proč Procházka Teixeirovi tolik zatápěl. Glover vůbec nevěděl, co dělat s rukama. Když ale Gloverovi dáte prostor, necháte ho zatlačit a uhnete mu třeba jen trochu dozadu… Takhle sundal mě. Trefil mě zvedákem, já ustoupil k pletivu a on přišel s tím hnusným levým hákem. Tím stejným, kterým trefil i Blachowicze, a pak pro něj bylo snadné ho strhnout na zem, vzít mu záda a uškrtit ho."

"Glover nemá žádná tajemství. To je podle mě na něm ta nejtěžší a zároveň nejlehčí věc. Myslím, že není moc lidí, kteří by si mysleli, že bude s Jamahalem celou dobu stát a bude v bezpečí. Tomu nikdo nevěří. Půjde dopředu, bude se ho snažit dostat na zem, má hrozný tlak a tak. Víš, do čeho jdeš, ale zároveň ti to dává možnost něčím překvapit. On už zápasí moc dlouho na to, aby něco během pěti týdnů změnil."

Zásadní ale pro Hilla bude, zda se mu povede vyvarovat boji tělo na tělo. "Jamahal má v rukách dynamit a Glover trochu stárne, je pomalejší. Nemůže si dovolit dostávat v postoji. Všichni víme, že v téhle pozdní fázi kariéry slavil úspěchy především díky tomu, že dokáže s lidmi zápasit v klinči a na zemi, zpomalit je a natlačit je na pletivo. Nechci říkat, že je to souboj postojáře s grapplerem, protože Glover umí bojovat na nohou, má tvrdé údery. Vždyť mě sestřelil. Takže si nemyslím, že je to tak jednoduché. Ale pokud se Jamahal udrží celou dobu na nohou, tak všichni víme, jak ten zápas skončí. Pokud se dostane na zem a dokáže se postavit, tak asi taky víme, jak to dopadne. Myslím, že je to opravdu takhle prosté. Glover je hodně chytrý, v pozdní fázi kariéry se ukázal být dobrý v tom, aby neschytával rány a dostával se do pozic, ve kterých soupeře kontroluje. To Jamahal nesmí dopustit, tak jednoduché to je."

Jak už bylo řečeno, Smith bude v Riu de Janeiru přítomen jako potenciální náhradník. Šance, že se dostane do akce je ale malá, a tak on sám spíš upírá zrak na souboj Johnnyho Walkera s Paulem Craigem, z něhož by za určitých okolností mohl vzejít jeho příští soupeř.

"Budu bedlivě sledovat zápas mezi Johnnym Walkerem a Paulem Craigem a uvidíme, jak se to vyvine. Pokud vítěz nebude zraněný a bude se chtít rychle vrátit…"

Zdroje:  Believe You Me podcast , mmajunkie.com

Nejnovější články