Získal titul, splnil si sen, odpočívat ale nehodlá. Chci velké zápasy, velké výzvy, tvrdí šampion

21.09.2023

Autor: Miroslav Obluk

Steven Krt.

Steven Krt.FOTO: I Am Fighter


Největší výzva v kariéře se blíží. Sedmadvacetiletý válečník Steven Krt si na červnovém galavečeru IAF 8 splnil sen, získal pás šampiona ve welterové váze, porazil Františka Bočáňa. V pětadvacetiminutové válce si sáhnul na dno, přesto se nevzdal a jeho úsilí bylo oceněno životní výhrou. Na tu bude moct navázat již 11. listopadu na speciálním eventu, během nějž spojí síly dvě tuzemské organizace RFA a IAF. Na Stevena možná čeká střet s absolutní legendou.



Na 11. listopadu máte domluvený zápas. Už znáte jméno soupeře?
Pravděpodobně se utkám s Monstrem. Monster to tedy musí ještě potvrdit. Nic zatím není stoprocentní. Já pro něj nejsem soupeř (v uvozovkách). Já jsem teďka pouze nějaký novopečený šampion. Pro něj mladý kluk, který ho tady vyzývá. On by mi klidně mohl dělat tátu (smích). Ale ne, samozřejmě je to legenda. Je to velké jméno. Já k němu chovám respekt i úctu. Je to výzva, na kterou se chci připravit. 

Když jste se dozvěděl o tom, že byste mohl zápasit právě s Petrem Monstrem Knížetem, jaká byla vaše reakce?
Jak jsem řekl, Monster je pro mě velký člověk, velká legenda. Nejdříve se mi do toho nechtělo. Pak jsem si to ale nechal projít hlavou. Začalo mi to dávat smysl, hlavně z mého pohledu. Já v tom zápase nemám co ztratit. Zaprvé, Monster mě může zviditelnit. Zadruhé, když vyhraji, tak mě to strašně vystřelí nahoru. Zatřetí, kdybych udělal dobrý zápas a prohrál, tak to pro mě bude určité vítězství.

Z jakého důvodu se vám nejprve nechtělo, hrál roli respekt?
Určitě, respekt vůči němu. Monster je pořád hodně aktivní a neprohrává. Vyhrává ty zápasy, odvádí dobré zápasy a já bych s ním chtěl udělat také dobrý zápas.


V čem vidíte jeho největší zbraň, je to jeho pověstná tvrdost?
Řek bych, že ano. Tvrdost, houževnatost, fyzička. Já si ale o sobě také myslím, že jsem fyzicky dobře připravený. Teď jsem to dokázal i v titulové bitvě. Měl jsem toho plné kecky a zvládl jsem to. Myslím si, že se na něco podobného dokážu připravit. 

Jaké jsou vaše vyhlídky, cíle? Kam byste se jednoho dne rád dostal?
Určitě bych si chtěl střihnout jeden, dva zápasy v nějaké větší, světové organizaci. Taky u nás v Sokolově otevíráme gym, takže časem bych se rád věnoval trénování. Rozjíždí se nám amatérská scéna. Časem chci být trenérem, koučem.

Chcete se pořád hnát za dalšími zápasy? 
Určitě, pořád se chci hnát za zápasy, ale myslím si, že už je to těžší. Kdybych byl mladší, měl bych větší drive, já už mám svou rodinu. Ale zápasit stále chci. Stále se na to cítím. Párkrát jsem přemýšlel nad koncem, ale nikdy jsem necítil, že by to byl správný krok. Baví mě to. Baví mě ten adrenalin, ta příprava, být na sebe přísný. Mám to prostě rád.

Jak se vám daří kloubit tréninky s rodinou, s prací?
Živí mě zápasy a trénování. Samozřejmě je to těžký. Pro moji rodinu je to těžší, já si myslím, že to docela zvládám dobře a makám. Samozřejmě, když člověk trénuje někoho a pak ještě sebe, tak se s tím pracuje poněkud hůř, než kdybych se věnoval čistě sobě.

Zmiňoval jste jeden, dva zápasy ve světové organizaci, kde by to bylo?
Velmi rád bych si střihnul zápas v KSW. Rád bych zkusil i PFL, Bellator. Já jsem realista. Vím, že na UFC už jsem starý, ale člověk nikdy neví, kam ho kroky zavedou.

Máte sen, který vás žene dopředu?
Určitě. Vždycky jsem si stanovoval cíle, které mě hnaly kupředu. Nejprve jsem chtěl vyhrávat profi zápasy, to se mi podařilo. Pak jsem chtěl nějaký titul, ten jsem teď také získal. No a teď bych rád zkoušel velké výzvy, velké zápasy.

Další výzvou je právě Petr Kníže.
Přesně tak. Nabízeli mi mladé kluky, co mají třeba dva profi zápasy, ale já jsem se ptal, kam mě to posune? Já chci bojovat v zápasech, které mě opravdu posunou.

To se pak projeví i v tréninku, když máte před sebou velkou výzvu…
Přesně tak. Člověk se dokáže kousnout. Já své soupeře nikdy nepodceňuji, ale často to do těch karet hraje a toho člověka prostě podceníš.

Jak jste na tom s váhou? Z kolika kilogramů shazujete?
Teď mám nějakých 90 kilo, takže do welterové váhy shazuji nějakých 13 kilo a shazuje se mi to dobře.

Říkal jste, že jste na sebe přísný.
To ano, jsem na sebe hodně přísný. Vždycky si v těch posledních dnech říkám, že tu váhu udělám, i kdybych měl ležet třicet minut ve vaně, i kdybych měl být třicet minut v sauně, tak ji prostě udělám. Zatím to naštěstí nikdy nebyl problém.

Berete to jako známku toho, že obstojíte sám před sebou?
Určitě. Ten, kdo nedá váhu, není na sebe přísný. 

Když splníte všechny tréninky, dodržíte stravu, uděláte váhu, jste před zápasem klidnější, uvolněnější?
Určitě. Když to všechno dodržíte, tak vám ten zápas i více sedne. Já jsem teď šel do jednoho zápasu i s horečkou. Jak bylo teplo, nemohl jsem pít, měl jsem limit litr vody na den, tak jsem si vlezl do studeného bazénu. To tělo je celé vlastně v takovém úzkostném módu, takže jsem z toho hned ochořel. A do zápasu jsem pak nastupoval s horečkou, ale zase každá chyba je poučením pro zápasníka.



Další články v kategorii

Nemůžeme být rozkročeni do rozštěpu, řekl Novotný o britské misi. Z Anglie ale neodchází

11.06.2024Jsou suverénní jedničkou domácí, možná i evropské scény. Gigantem, který s obrovskou razancí dobývá Německo. ...

Pereira má jasný plán. S Procházkou by se rád pobil v srpnu v Austrálii

11.06.2024Alex Pereira začíná ladit formu. Populární vládce polotěžké divize UFC byl naposledy v bojové akci v polovině dubna, kdy s přehledem ...

Sypačku neuznávám. Nepotřebuji svalovou hmotu, říká Végh a vyhlíží trilogii s Vémolou

11.06.2024Za půl roku se dostal do prvotřídní formy, v kleci byl silnější než kůň. Na Karlose Vémolu to ale nestačilo. Z Odvety století vyšel ...

Pirát vypadl z drsné show. Vrátil se k milovaným ženám a fanouškům ukázal pohublé tělo

11.06.2024Na sklonku loňského roku získal svůj nejcennější skalp, překvapil celou O2 Arénu. Samuel Krištofič knokautoval v prvním kole Karlose ...

Nejdřív utrpení, poté krása. Český bojovník se stal vicemistrem světa, výhru slaví s manželkou

11.06.2024Fantastický úspěch. Český bojovník thajského boxu Jakub Klauda vybojoval na nedávném mistrovství světa IFMA v Řecku stříbrnou ...

Ve třetím dějství soupeři šíleným takedownem vykloubil rameno a slavil obrat

11.06.2024Jeden Attila v Edenu sice prohrál, ten druhý tam však slavil velké vítězství. Německý Turek Attila Korkmaz porazil na Oktagonu 58 finského ...

Český kickboxer se inspiroval McGregorem. Na domácí půdě chce trestat

11.06.2024The Irish v hlavní roli. Talentovaný kickboxer a boxer Lukáš Hudler jde do dalšího boje. Již tento pátek se představí na turnaji ...

Zvrácená zábava. Elitní bojovník z UFC uškrtil aligátora. Zabil jsem už hodně zvířat, chlubí se

11.06.2024V kleci je nezastavitelný, pomalu ale jistě si klestí cestu na vrchol UFC. Arman Tsarukyan momentálně drží čtyřzápasovou sérii výher. ...

Udělal jsem fakt dobrou formu a vypla mě blbá tečka, litoval KO Kozma

10.06.2024Ve třetí minutě KO. Takový výsledek si odnesl v sobotu z Edenu David Kozma, kterého přesně trefil Ion Surdu, soupeř trefil bradu a Růžový panter ...

Načíst další články